Zničené fasády a popraskané stropy. Přibývá havárií, kdy řidič narazí do domu

Události: Zničené domy (zdroj: ČT24)

Chybějící obchvaty měst a obcí nebo neopatrná jízda řidičů bývají příčinami havárií, kdy vozidlo narazí do domu nebo jiné stavby. Podle pojišťoven vyjdou následné opravy v průměru na 41 tisíc korun. Jak obecně houstne doprava, je takových nehod stále víc a rostou i způsobené škody.

Jako výjezd z garáže vypadá spojnice Jílového u Prahy s okolními obcemi a hlavním městem. Průjezdem v památkově chráněné radnici ze 13. století jezdí několik tisíc aut denně, včetně autobusů.

„Tenkrát to sloužilo pro povozy a nebyl problém vůbec žádný. Ale samozřejmě za posledních patnáct let je intenzita čím dál větší a teď je to katastrofa,“ popsal starosta Jílového u Prahy Pavel Pešek (Volba pro město Jílové). Nové šrámy na zdech jsou na denním pořádku. Stejně jako vyvrácené patníky nebo uražené rohy radnice. Starosta v této souvislosti uvedl, že město čeká na nový obchvat, který by to měl vyřešit.

Průměrná škoda
Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Náklady na takové opravy rostou, letos průměrně na 42 tisíc korun. Pojišťovny očekávají, že na ně vyplatí přes 43,5 milionu korun, tedy o devět milionů víc než před třemi lety. V průměru řeší takových situací 120 měsíčně.

„Je to třeba poškození nějaké zídky nebo fasády nebo štuky,“ uvedl pojistný matematik Petr Jedlička z České kanceláře pojistitelů.  

Větší škodu měla na domě i Eva Vrátná. Na začátku března před dvěma roky byla sněhová vánice na Vysočině a autobus dostal smyk a narazil do jejího domu. Oprava zabrala čtyři měsíce a vyšla na tři sta tisíc korun. „Otevřeli jsme a katastrofa. Popraskané stropy všude v baráku,“ uvedla obyvatelka domu. Zpátky se s rodinou nastěhovala teprve před pár týdny.

Příčin těchto nehod je několik. V zimě jsou to především namrzlé silnice, v létě zase alkohol nebo rychlá jízda.

Ředitelství silnic a dálnic teď staví 38 nových obchvatů, dvacet jich plánuje rozestavět do dvou let. Další postaví ještě samy kraje.