Zeman udělí vyznamenání zpěvačce Haně Zagorové in memoriam

Prezident Miloš Zeman letos udělí vyznamenání in memoriam zpěvačce Haně Zagorové. Řekl to v rozhovoru v rádiu Frekvence 1. Devítinásobná držitelka ocenění Zlatý slavík zemřela v srpnu ve věku 75 let.

„Když jsme spolu o tom jednali a já jsem ji navrhl před několika lety, tak tehdy paní Zagorová namítala, že je to zrovna v roce výročí, kdy Miloš Jakeš na Červeném Hrádku pronesl projev o hodné holce,“ řekl Zeman.

Zagorová v roce 1989 podepsala petici Několik vět, kterou vypracovala Charta 77. Jakeš pak o ní jako o jedné ze signatářů mluvil ve svém projevu z Červeného Hrádku na Plzeňsku.

Zagorová patřila už od druhé poloviny 60. let k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Uplatnila se nejen svým charakteristickým hlasem, ale také jako textařka, herečka a moderátorka.

Zdravotní stav jí zhoršil covid-19

Zpěvačku dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kvůli únavě a oslabení organismu od srpna minulého roku zrušila své pracovní závazky.

Letošní 28. říjen bude posledním, kdy Zeman může ve funkci prezidenta vysoká státní vyznamenání udělit. Již dříve avizoval, že vyslyší návrh na udělení nejvyššího státního vyznamenání, Řádu bílého lva, ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému. V projevu při březnovém ceremoniálu předávání státních vyznamenání vyzdvihl Zelenského odvahu a statečnost při ruské invazi na Ukrajinu.

Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Zeman neupřesnil, jaké vyznamenání udělí Zagorové. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především během slavnostního večera 28. října na Pražském hradě.