Zeman se má za svůj výrok omluvit Šarapatkovi sám, rozhodl soud

Miloš Zeman se má za dehonestující výrok z roku 2017 omluvit někdejšímu spolupracovníkovi Zdeňku Šarapatkovi sám jako občan. Rozhodl o tom Okresní soud v Rakovníku, který tak změnil dřívější verdikty, že omluvu má učinit stát. Zprávu přinesl server iDNES.cz. Zeman před pěti lety prohlásil, že v době, kdy byl premiérem, nechal svého poradce Šarapatku vyhodit pro neschopnost. Ten však podle soudu odešel sám a po dohodě. Rozsudek není pravomocný.

Rakovnický soud tak dospěl k závěru, že Zeman výrokem zasáhl do Šarapatkových osobnostních práv. „Byla to úmyslná dehonestace,“ citoval soudce Vladimíra Loutockého web iDNES.cz. Zeman se má podle verdiktu omluvit doporučeným dopisem do sedmi dnů od právní moci rozsudku.

Šarapatka rozhodnutí soudu přivítal, očekává ale sérii odvolání. Zemanova advokátka Jana Bendová Marečková bez dalších podrobností uvedla, že si s klientem ponechali lhůtu na možné odvolání. Případem by se v takovém případě zabýval Krajský soud v Praze.

Soudy se již sporem zabývaly v uplynulých letech. Šarapatka docílil omluvy od ministerstva financí, protože podle tehdejšího výkladu nešlo prezidenta přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale předchozí rozhodnutí soudů zrušil. Podle rozhodnutí Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce, a je tak nutné žalovat přímo jeho.