Zeman kvůli Michalákové napsal norskému králi, má se zasadit o řešení

Prezident Miloš Zeman v minulém týdnu odeslal dopis norskému králi Haraldovi V., kterého požádal, aby se v rámci svých pravomocí a možností zasadil o rychlé a objektivní řešení případu Evy Michalákové a jejich dětí, které norský úřad na ochranu dětí odebral.

Ovčáček: Zeman napsal norskému králi (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman se už v únoru setkal s norskou velvyslankyní a vyjádřil nesouhlas s postupem norských úřadů. Nyní se dopisem obrátil na norského krále Haralda V. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se situace od té doby totiž ještě více zdramatizovala, protože norský úřad na ochranu dětí zvažuje, že Michalákovou plně zbaví rodičovských práv kvůli medializaci případu v České republice. „V listu prezident upozornil, že případ Michalákové rezonuje velmi silně českou veřejností a dlouhodobě narušuje jak česko-norské vztahy, tak dosud bezchybný obraz Norska v České republice,“ řekl Ovčáček.

V dopise Zeman napsal, že se Michaláková těší masové podpoře českých občanů a ani Zemana jako otce od rodiny nenechává její osud lhostejným. „Medializaci případu ze strany Michalákové, kterou Barnevernet interpretuje jako neschopnost odhlédnout od svých pocitů a potřeb, vnímám spíš jako zoufalý krok zoufalé matky, která se v nejhlubší beznaději rozhodla zavolat o pomoc. V českém prostředí, které je vůči matkám s dětmi silně ochranitelské, bylo toto volání okamžitě vyslyšeno,“ stojí v prezidentově dopise.

Haraldovi V. by tak byl zavázán, kdyby se „ze své pozice a v rámci svých pravomocí a možností zasadil o rychlé a objektivní řešení s ohledem na zájmy dětí“.

Přečtěte si celé znění dopisu Haraldovi V.

Děti jsou u pěstounů téměř čtyři roky

Úřad pro ochranu dětí odebral Michalákovým syny v květnu 2011 pro podezření z pohlavního zneužívání. Oba rodiče vyšetřovala policie, ale vyšetřování zastavila. Matka však přiznala, že syny výchovně plácla, což je v Norsku zakázáno zákonem. Totéž podle ní dělal její bývalý manžel. „Dělal to samé, co já: když děti zlobily, tak je plácnul přes zadek,“ popsala již dříve Eva Michaláková. Děti se proto rodičům nevrátily, naopak v únoru 2012 zbavily norské úřady Michalákovy práva na péči a každý z bratrů žije v jiné pěstounské rodině. Matka dětí neuspěla se stížnostmi u norských soudů ani Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Ve středu Kiska, ve čtvrtek Valachová

Mluvčí prezidenta zároveň informoval, že na Miloše Zemana v nejbližších dnech čeká několik setkání. Hned ve středu by měl za ním na Hrad přijít ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), zároveň Českou republiku v ten den navštíví slovenský prezident Andrej Kiska. V Praze se setká s českým prezidentem Milošem Zemanem v rámci pracovního oběda. Podle Ovčáčka se budou bavit o aktuálních tématech i československé spolupráci. Následně Kiska zamíří také do Lidic, kde uctí památku obětí druhé světové války. Prohlédne si tamní muzeum a setká se s lidickými ženami a dětmi. Položením kytice ke společnému hrobu si připomene památku obětí vypálení Lidic. Obec nacisté zničili 10. června 1942 nedlouho po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

S kandidátkou na post ministryně školství Kateřinou Valachovou (nestr.) se sejde ve čtvrtek dopoledne. Prezident se bude zajímat, s jakou koncepcí se chce postu ministryně ujmout a jak bude navazovat na svého předchůdce Marcela Chládka (ČSSD). Tématy by mohly být učňovské školy nebo inkluze ve vzdělávání.

Schůzka o zahraniční politice

Prezident Miloš Zeman se v úterý 23. června opět setká s ústavními činiteli kvůli zahraniční politice. První schůzka vrcholných ústavních činitelů na toto téma se uskutečnila v polovině února. Jejím cílem bylo sjednotit postoje českých představitelů k důležitým zahraničním otázkám. Impulsem byly některé výroky Zemana z minulosti například k ukrajinské krizi.