Zelení požadují po Fischerovi důvody odvolání náměstka Korbela

Praha - Předseda zelených Ondřej Liška považuje za nekorektní odvolání náměstka ministryně spravedlnosti Františka Korbela, bude proto požadovat vysvětlení od premiéra Jana Fischera. Odvolává se na smlouvu, na jejímž základě byl úřednický kabinet ustaven a která říká, že obsazení míst náměstků bude vláda konzultovat se stranami, jež je nominovaly. Korbel odmítl postup ministryně Daniely Kovářové komentovat s tím, že nadále zůstává podřízeným ministryně v legislativní radě.

Odvolaný náměstek František Korbel potvrdil ČT, že se o svém odvolání dozvěděl ze dne na den, ale důvody ministryně k jeho odvolání nechce komentovat. „Myslím si, že kdo se orientuje v justici, tak si může udělat nějaký obrázek sám,“ řekl ČT Korbel. Dodal, že ho mrzí, že nebude moci dokončit reformu justice.

Ondřej Liška pro ČT:

„My žádáme od pana premiéra vysvětlení, proč se to stalo nyní, proč se to stalo tímto způsobem, to znamená bez jakékoli konzultace s námi, a aby osvětlil pravé důvody.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

S tím souhlasí také exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který o setrvání Korbela na ministerstvu po svém odchodu usiloval. „Rozhodnutí mě překvapilo, neznám jeho důvody. Obávám se, že může mít vliv na probíhající justiční reformy, může je to zbrzdit,“ uvedl exministr.

Kovářová svůj krok odůvodnila systematickými změnami a úsporami na ministerstvu. „Důvodem je systemizace, úspory a zefektivnění systému řízení ministerstva. Řízením sekce legislativní byl pověřen první náměstek ministryně (Marek Görges). Po vzájemné dohodě bude i nadále Mgr. Korbel ředitelem sekce předsedkyně Legislativní rady vlády,“ sdělila v pátek serveru Novinky.cz Kovářová.

Liška: Za odvoláním je nesouhlas s kroky Kovářové 

Ondřej Liška si ale stojí za svým. Důvod odvolání prý tkví v tom, že náměstek Korbel vystupoval proti justiční mafii a stavěl se proti jmenování dr. Křivance krajským státním zástupcem v Ústí nad Labem. Korbelovo odvolání prý také souvisí s jeho nesouhlasným postojem k záměru Kovářové zrušit pobočky státních zastupitelství v Brně a Ostravě.

„Toto rozhodnutí nemá žádnou souvislost s návrhem na rušení poboček a nevybavuju si žádné kritické názory Mgr. Korbela z minulé doby na má rozhodnutí,“ oponuje Kovářová s tím, že její postup je čistě manažerský a sleduje úspory na ministerstvu.

Daniela Kovářová
Zdroj: ČT24