Zasedání vlády (20. srpna)

Praha – Na programu vlády byl dnes například nový trestní řád, který by měl zavést mimo jiné institut korunního svědka. Dále se kabinet aktuálně zabýval sporem mezi ČR a společností Diag Human a také záměrem poslat do válkou zasažené Gruzie finanční pomoc.

Vláda podpořila nový trestní řád. Jeho věcný záměr předložil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle novely by se člověk obviněný ze zločinu v budoucnu mohl vyhnout trestu, pokud pomůže žalobcům objasnit závažný kriminální čin organizované skupiny. Návrh zákoníku se totiž zabývá postavením takzvaného korunního svědka.

Vláda se dále zabývala kauzou Diag Human. Kabinet dal na návrh ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a požádá o přezkum arbitráže. Podle slov premiéra Mirka Topolánka má Česká republika k dispozici řadu argumentů, kterými by mohla verdikt změnit či zlepšit.

Kabinet na dnešní schůzi zrušil část dotací pro školní mléko. Peníze tak na projekt půjdou pouze z Evropské unie, což dotaci sníží asi o dvě třetiny. S takovým omezením ale nesouhlasí mlékárny, které jsou připraveny po ministerstvu zemědělství vymáhat náhradu škody.

Vláda také schválila uvolnění 150 milionů korun, které Česko pošle na pomoc válečným konfliktem zasažené Gruzii. Česká republika se podle slov premiéra Mirka Topolánka chystá uspořádat dárcovskou konferenci na pomoc Gruzii. Je také připravena zapojit se do případné mírové mise.