Zakažme hazardní hry lidem v exekuci, navrhuje ministerstvo financí

Události: Konec hazardu pro lidi v exekuci (zdroj: ČT24)

Lidem v exekucích by mohl být zapovězen vstup do kasin a heren. Zařadili by se tak na rejstřík vyloučených osob například vedle těch, co pobírají dávky nebo neplatí alimenty. Zákaz by měla umožnit novela zákona o hazardních hrách, kterou připravuje ministerstvo financí.

Jan Tůma měl v jednu chvíli i třiatřicet exekucí. Postupně se jich zbavuje – teď je na osmnácti. „Začalo to půjčkou na mobilní telefon, pak další půjčkou, malá výplata, vidina velkých peněz, to jsem se potom začal přiklánět k hazardu,“ vysvětluje.

Myslel si, že mu rychlé výhry pomohou dluhy splatit, hazard ho v nich naopak topil víc a víc. Sám si ho odepřít nedokázal. Kdyby zákaz platil už tehdy, dnes by byl za to rád.

Teď si vydělává jako dělník. Ke změně mu pomohlo odstěhování do ciziny. Jeho příběh dobře zná jeho neteř – senátorka Adéla Šípová (Piráti). Na problematiku hazardu i u lidí s exekucí upozorňuje dlouhodobě. „Pokud nemohou hrát hry lidé, kteří jsou v insolvenci, tak nedává vůbec žádný smysl, aby je hráli lidé, kteří jsou v exekuci,“ vysvětluje.

Nejhorší je situace v Karlovarském kraji

Nejvíce provozoven s hazardem na počet obyvatel má Karlovarský kraj. A k nejvyšším v republice patří také tamní poměr lidí v exekuci.

„V generálním pojetí člověk vždycky prohrává. To znamená, že finance, které by utratil za hazardní hry, mají sloužit k tomu, aby se vymanil z exekuce,“ říká tamní hejtman Petr Kulhánek (STAN). „Vyjádřili jsme připomínku, aby byl rejstřík rozšířen o osoby s exekucí.“

„Je to jenom technická věc, abychom si byli jistí, že je zapisujeme do rejstříku těch, kteří nemohou hrát. S tím principem já naprosto souhlasím,“ doplnil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Novelu teď projedná vláda, pak zamíří do sněmovny – platit by mohla už od nového roku.