Zadejte se! Taneční budou jiné. S jedním partnerem, s rouškami i přepaženým sálem

Taneční mistři, taneční školy a provozovatelé tanečních prostor se připravují na novou sezonu. Kurzy tance a společenské výchovy pro mládež, které startují po začátku školního roku, budou letos kvůli koronaviru v mnohém jiné. Počítá se s rouškami, oddělenými vstupy, dezinfekcí i přepažením sálu. Někde upustí i od tradičního střídání tanečních partnerů. Ve větších městech řeší organizátoři také omezenou kapacitu na takzvané prodloužené a věnečky.

Učitel tance Tomáš Chmel pořádá taneční kurzy pro mládež v Hradci Králové a dalších třech městech ve východních Čechách. Přiznává, že letošní sezona bude oproti předchozím atypická. Roušky sice nutné nebudou, kapacitou se tanečníci vejdou do limitního počtu sta osob, budou se ale podepisovat čestná prohlášení a taneční pár bude po celý kurz neměnný.

„Seznamování při střídání tanečních párů letos možné v našich kurzech zřejmě nebude. V rámci ochrany proti šíření koronaviru jsme usoudili, že bude nejlepší, aby taneční pár zůstal stejný v průběhu celé sezony,“ říká Chmel, kterému je líto, že seznamovací tradici mladí tanečníci nepoznají.

Jinde budou nutné ústenky. „Naši žáci budou povinně na lekcích sice nosit roušky, ale střídat se v párech budou tak, jako to bylo i v minulých letech,“ ujišťuje Tomáš Ožana z Taneční školy BOLERO v Ostravě.

Rozdělené sály, samostatné vstupy

Některé školy řeší hlavně kapacitní limity osob na akci. Například v pražské Lucerně dojde při věnečku k rozdělení sálu. „Museli jsme se s Lucernou domluvit, jak zrealizujeme závěrečný věneček, který je společný pro více pražských kurzů. Po dohodě jsme došli k závěru, že půjde zřejmě sloučit více kurzů, bude ale třeba, abychom sál rozdělili na dva koridory, které parket přepaží. Přičemž v každém koridoru bude moci být maximálně pět set osob, abychom se vešli do vládou stanoveného limitu osob na společenských akcích, “ popisuje provozovatel Taneční školy Plamínek Jiří Plamínek.

Další organizátoři se snaží zajistit oddělené vstupy pro jednotlivé kurzy. „My chceme na našich tanečních zajistit, aby každý kurz vcházel do sálu jinými dveřmi, a mládež se tak tolik nepotkávala, ale musíme vše ještě vyzkoušet, aby to šlo zrealizovat i prakticky. Nakoupili jsme také dezinfekční gely, které mohou tanečníci i doprovod využít,“ popisuje lektorka tance Kristýna Coufalová z Taneční školy Coufalovi v Olomouci.

Valčík v rouškách

„Pokud budou taneční lekce mít účast do sta osob, zakryté dýchací cesty nebudou třeba. Jestliže ale počet přítomných v uzavřených prostorách překročí tento limit, roušky či jiné ochranné prostředky budou nutností, “ upřesnila pro Českou televizi Gabriela Štěpanyová, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Taneční školy ale roušky jako překážku nevnímají. „Pokud naši žáci budou povinni mít během lekcí zakryté cesty, nebude s tím podle mne problém. Rouška je jistě dráždivá, ale tanec s ní jde vcelku bez problémů. Výraz člověka poznáte i podle očí. Pokud se směje, vidíte to v nich. Nejdůležitější na tanci není výraz v obličeji, ale hlavně tanec samotný,“ myslí si lektor Jakub Vavruška z Taneční školy Vavruška.

Podle Vavrušky ale záleží na tom, jaké zakrytí dýchacích cest tanečníci zvolí. „Samozřejmě je citelný rozdíl v tom, jestli člověk použije jednorázovou zdravotnickou roušku, ve které se dá poměrně dobře dýchat, či bavlněnou, ve které je propustnost horší,“ uzavírá Vavruška.