Zadeh nově čelí obvinění z ovlivňování svědka. Policie ho znovu vyslýchá

Podnikatel Sharam Abdullah Zadeh čelí obivnění v další kauze. Podle vyšetřovatelů se podílel na ovlivňování svědka. Íránec s českým občanstvím už je obžalovaný kvůli daňovým únikům za dvě a půl miliardy korun. Kauzu nyní řeší Krajský soud v Brně.

Zadeh byl na svobodě díky 150milionové kauci, kterou složil na začátku roku. V pátek ho ale znovu zadržela policie. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) u něj celý den prováděli domovní prohlídku. Večer pak podnikatele převezli do Brna k výslechu. „Poskytuje teď svoji výpověď,“ uvedla Zadehova advokátka Alena Kojzarová.

Podle Zadehova mediálního konzultanta Jana Jetmara je podnikatel obviněný, že se měl podílet na ovlivňování svědka, o kterém sám od roku 2014 tvrdí, že je nevěrohodný a měl být obviněný v jeho procesu. „Zadeh byl formálně obviněn, byť je obvinění nesmyslné. V podstatě jde o reakci na trestní oznámení, která podal,“ tvrdí Jetmar.  

Obvinění Zadeha potvrdila poté i jeho advokátka Alena Kojzarová. Řekla, už skončil výslech Zadeha a že během večerních či nočních hodin by měl brněnský městský soud dostat návrh na vzetí podnikatele do vazby.

Obviněno bylo dalších pět lidí

tiskové zprávy policie navíc vyplývá, že spolu se Zadehem bylo obviněno ještě dalších pět lidí. „Měli vytvářet falešné důkazy v podobě nepravdivých výpovědí svědků pro jiné trestní řízení, které je vedeno před Krajským soudem v Brně, s cílem dosažení zproštění obžaloby,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Šestice byla obviněna z trestných činů křivé obvinění a účast na organizované zločinecké skupině. Jsou stíháni i kvůli dalším trestným činům. Pět obviněných policie zadržela. „Šestá obviněná osoba je vazebně stíhána pro jinou trestnou činnost. Trestní řízení dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které si v této věci vyhradilo podávání informací,“ dodal Ibehej. 

Zadehovi hrozí až 13 let

Íránci s českým občanstvím a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby v letech 2012 a 2013 přivezli do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání.

Zprávy: Zadeh obviněn z ovlivňování svědka (zdroj: ČT24)

K obchodům Zadeh podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem. Státu měla vzniknout škoda ve výši 2,5 miliardy korun. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Podal proto i několik trestních oznámení jak na státní zástupce, tak na soudce Aleše Novotného. „V obvinění není proti Zadehovi jediný důkaz. Nyní probíhají výslechy od rána až do večera,“ poznamenal Jetmar. Někteří obžalovaní pak tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit důkazy pro proces. Státní zástupce Aleš Sosík to odmítl. 

Aby se podnikatel na začátku roku dostal z vazby, musel složit rekordní kauci 150 milionů korun. Bezprostředně po jeho propuštění počátkem února ho ale znovu zadržela policie kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil další tři dny.