Vysílací radu zajímá rošáda na TV Barrandov. Bez zpravodajství je ohrožena licence

Večerní zpravodajský blok Naše zprávy vysílala TV Barrandov naposledy v pátek 27. července. Nahradit ho jiným zpravodajským formátem v nejbližší době neplánuje. To ale může být, jak zjistila redakce pořadu Newsroom ČT24, velký problém z hlediska zákona. Televize totiž v Česku celoplošně vysílá na základě licence, kterou jí udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Podmínkou povolení je i pravidelné zpravodajství. Tématem se bude v neděli těsně po 22. hodině věnovat i pořad o médiích Newsroom ČT24.

Denní zpravodajský přehled. A to několikrát denně. Tak zní první programová podmínka licence pro provozování celoplošného televizního vysílání. TV Barrandov ji zřejmě už několik týdnů porušuje.

„Rozhodně to nenecháme bez odezvy,“ říká předseda RRTV Ivan Krejčí. Právě rada televizi povolení udělila, teď bude také posuzovat to, zda nedošlo k jeho porušení. „Buď na to přijdeme v rámci monitoringu, nebo přijde nějaký interní podnět,“ nastiňuje další postup Krejčí.

Podle bývalé dlouholeté předsedkyně rady Kateřiny Kalistové se radní budou zabývat tím, zda v denním vysílacím čase nějaký typ zpravodajské relace přece jenom TV Barrandov nevysílá. „Může to být i v nějakých jiných třeba i velmi neatraktivních hodinách denního vysílání,“ podotýká Kalistová.

Porušení podmínky? Pokuta či odebrání licence

Pokud se ale prokáže, že žádné zprávy TV Barrandov nevysílá, může jít podle oslovených odborníků o závažný problém. „Pokud televize Barrandov nebude vysílat Naše zprávy a ani je nenahradí jiným zpravodajským pořadem, jedná se o neplnění licenčních podmínek. To zákon označuje za přestupek,“ vysvětluje právník Viktor Košut a dodává, že pokud jsou licenční podmínky porušované opakovaně, může v krajním případě dojít až k odebrání licence.

  • Po třech a půl letech vysílání přichází pořad Newsrom ČT24 po letní pauze s mnoha novinkami. Vůbec poprvé se bude vysílat v HD rozlišení. K tomu se podařilo prodloužit stopáž o skoro pět minut na rovnou půlhodinu. Podrobnosti najdete ZDE.

„Dohled nad plněním podmínek v licenci a nad plněním i zákonných povinností v daném případě vykonává RRTV, která je případně oprávněná vyzvat danou televizi k nápravě, či uložit příslušnou sankci,“ popisuje právní postup advokát Ondřej Bultas. I ten se domnívá, že by mohlo jít o problém. V případě porušení licence a nedodržení lhůty k nápravě může dostat televize pokutu 10 tisíc až 5 milionů korun.

Ukázka rozhovoru s výkonným ředitelem Empresa Media Danielem Köpplem (zdroj: ČT24)

TV Barrandov: zpravodajství je přežité

Rada by se věcí měla zabývat na zasedání 18. až 19. září. Jak bude postupovat, není ale zatím jasné. I když totiž jakékoliv zprávy na programu na webových stránkách TV Barrandov chybí, vedení televize tvrdí, že nepochybilo.

Výkonný ředitel mediálního domu Empresa Media Daniel Köppl, pod který spadá mimo jiné televize Barrandov, říká, že podmínku splňují. „Zpravodajský formát, tak jak byl nastavený, plníme tím, že jsou tam diskuzní pořady,“ odmítá porušení licence Köppl.

Přitom ještě v červenci televize slibovala, že místo zrušeného večerního bloku Naše zprávy nasadí od září nové zpravodajské formáty. O novinkách ve zpravodajství se znovu zmiňovala v tiskové zprávě z 23. srpna. Ta upozorňovala na nové programové schéma: „Je postaveno jak na vlastní tvorbě, především na hlavním kanále, tak i na akvizičním obsahu a nových zpravodajských pořadech.“

Jenže žádné zprávy dosud Barrandov do programu nenasadil. Místo toho tento týden přibyl další diskuzní pořad – Jaromír Soukup LIVE. Moderuje ho, stejně jako sedm jiných pořadů na kanále, generální ředitel Barrandova Jaromír Soukup.

„Je to klasický diskuzní pořad, který reaguje na aktuální dění. Já si myslím, že takové to popisné zpravodajství je opravdu už věc, která je přežitá,“ míní výkonný ředitel Empresa Media a doplňuje: „My jsme prostě řekli, že dělat to samé, co dělají ostatní televize, nedává smysl.“