Vydání Torubarova do Ruska nemělo být, rozhodl Ústavní soud

Brno – Alexej Torubarov měl zůstat v Česku, rozhodl Ústavní soud kvůli stížnosti na vydání ruského podnikatele do vlasti. Podle soudců chyboval loni tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), když Torubarovovo vydání povolil, soud také ministrovo rozhodnutí zrušil.

Alexeje Torubarova vydalo Česko loni v květnu do Ruska v době, kdy ještě nebyla vyřízena jeho žádost o azyl. Ministerstvo spravedlnosti vyvolalo svým rozhodnutím roztržku ve vládní koalici – kterou však záhy umlčely povodně a po nich pád vlády kvůli jiné kauze. Vydání podnikatele však nyní označil Ústavní soud za chybné. Soudkyně Ivana Janů zdůraznila, že se verdikt netýká samotného vydání, nýbrž faktu, že proběhlo ještě před ukončením azylového řízení. „Nechci říct, že by azylové řízení dopadlo ve prospěch pana Torubarova, to zůstává otevřenou otázkou. Pak mohl být vydán k trestnímu řízení do Ruské federace,“ podotkla.

Soudci nedávno závazně určili, že ministerstvo musí při vydávání cizího občana, který žádá o azyl, do zahraničí vždy čekat na vyřízení jeho žádosti o udělení mezinárodní ochrany. Azylové a vydávací řízení obvykle probíhají paralelně. Ačkoli v době, kdy tehdejší ministr spravedlnosti Blažek o Tubarovově vydání rozhodl, stanovisko pléna Ústavního soudu ještě neexistovalo, mělo se ministerstvo řídit mezinárodními dohodami, rozhodli soudci dnes. „Do značné míry akademický výrok má v oblasti ústavně zaručených práv svůj význam a plní vůči cizinci reparační funkci,“ poznamenala soudkyně Ivana Janů. 

Torubarovův advokát Milan Hulík míní, že se jeho klient stal „obětí zpravodajské nebo právní hry“. Vydání ruského podnikatele proti sobě postavilo politiky ODS a TOP 09. Zatímco ministr spravedlnosti Blažek z ODS o vydání rozhodl, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se pokusil zastavit odlet ruského letadla z Prahy. Podle dostupných informací ruská eskorta odmítla Torubarova vrátit, ve vypjaté situaci nechal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) stroj s Torubarovem odletět. Za to ho poté naopak kritizoval tehdejší premiér Petr Nečas (ODS). Exministr Kalousek čelil kvůli své snaze zabránit odletu spoje Aeroflotu trestním oznámením.

Torubarov nakonec z Ruska znovu uprchl, koncem loňského roku jej zadržela policie v Maďarsku. Následně tam požádal o azyl. Torubarov by nyní mohl české úřady požádat o odškodění za nezákonný postup. Podle jeho advokáta to nejspíš bude zvažovat. Dodal, že se Alexej Torubarov obává o svoj bezpečnost.

Třiapadesátiletý Alexej Torubarov byl v letech 2006–2008 ředitelem a spolumajitelem volgogradské společnosti Elvis Pljus, která ve městě provozuje bar a restauraci. Ruská prokuratura ho viní, že se v té době dopustil finančních machinací a poškodil ostatní vlastníky. Podle ruského tisku získal bankovní úvěr 25 milionů rublů (16 milionů korun), za který se bez dohody se spolumajiteli zaručil majetkem své firmy. Získané peníze pak údajně použil pro svou osobní potřebu. V listopadu 2008 navíc Torubarov podle ruských prokurátorů odkoupil podíly ostatních dvou spoluvlastníků podniku za 26 milionů rublů, ale přestože firmu na svou osobu převedl, dlužnou částku nezaplatil.