Výbor chce mít spis k Čapímu hnízdu ve sněmovně. Jsou to obstrukce, zní z opozice

Sněmovní mandátový a imunitní výbor požádal policii, aby jeho členové mohli nahlížet do spisu v případu Čapí hnízdo přímo ve sněmovně za přítomnosti vyšetřovatele. Někteří poslanci to však považují za pouhé obstrukce. Další schůze výboru, kam už by mohli přijít vysvětlit svůj postoj ke kauze i premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, by se mohla uskutečnit v lednu.

Mít možnost nahlížet do vyšetřovacího spisu přímo ve sněmovně požaduje sněmovní mandátový a imunitní výbor. Po úterním jednání výboru to potvrdil jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Nyní mohou členové výboru nahlížet do spisu na policii. 

Nový požadavek, aby tato možnost existovala i ve sněmovně, pokládá za zbytečný člen výboru Jakub Michálek (Piráti).

„Opravdu už to začíná zavánět obstrukcemi, aby se ta věc neprojednávala,“ řekl Michálek.

Je podle něho nepředstavitelné, že sněmovna bude rozhodovat o Babišově a Faltýnkově vydání ke stíhání až po hlasování o vyslovení důvěry Babišově kabinetu. 

Také Miroslava Němcová (ODS) mluví o záměru, aby se o Babišovi a Faltýnkovi nerozhodovalo v nejbližší době. „Mám velké pochybnosti, zda to vůbec bude v lednu,“ reagovala Němcová.

Odklady to nezpůsobí, míní Grospič

Grospič soudí, že požadavek výboru jeho další jednání z hlediska času neovlivní. Pokud nenastanou nové okolnosti, výbor by se podle něho mohl k případu Čapí hnízdo opět sejít kolem poloviny ledna.

Výbor má za úkol doporučit plénu sněmovny, zda by mělo poslance vydat, nebo ne.

Policie obvinila vedle Babiše a Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo dalších devět lidí včetně manželky premiéra Moniky Babišové.

Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání.

„Jsem přesvědčen, že je stíhání účelové. Že se nejedná o kauzu Čapí hnízdo, to nebyl žádný dotační podvod. Jsou to domněnky, zkreslené představy a fabulace vyšetřovatele,“ uvedl už dříve Babiš.

Sněmovna musí o vydání poslanců rozhodovat znovu, protože obhájili v říjnových volbách mandát a nabyli imunitu v plném rozsahu. O vydání policie požádala znovu koncem listopadu po sněmovních volbách.