Vojáci dostali záslužné kříže. V Mali se dostali do ostré palby s teroristy

Sedmdesát vojáků české armády se vrátilo ze zahraničních misí v Afghánistánu, Mali, Kosovu a dalších zemích. V Národním památníku na Vítkově převzali od ministra obrany a zástupců velení armády záslužné kříže a čestné odznaky.

Mezi oceněnými bylo i osmnáct vojáků, kteří se v polovině června v Mali zapojili do osvobozování hotelu napadeného teroristy. Na místě byli tehdy jako první. 

Při akci se dostali i do ostré palby a spolu s Belgičany a malijskými speciálními silami osvobodili celkem 36 hotelových hostů. Všichni teoristé napojení na Al-Káidu byli zneškodněni, incident si ale vyžádal pět obětí.

Pro některé příslušníky zásahové jednotky v Bamaku to byla první bojová zkušenost v zahraniční misi. „V tu chvíli v člověku proudí obrovský adrenalin a nějaký strach nebo něco podobného, na to člověk vůbec nemyslí,“ vzpomínal poručík z 9. úkolového uskupení EUTM v Mali.

Česká armáda má nyní v zahraničí asi čtyři stovky mužů a žen. Největší nasazení je dlouhodobě v Afghánistánu. Kde je asi 250 lidí.

Na Letné budou seskakovat výsadkáři

Nejen práci vojáků představí armáda v sobotu v Praze na Letné. U příležitosti 100. výročí zformování prvních československých jednotek zde proběhne Den s armádou. Vojáci mimo jiné představí průřez vojenskou technikou za posledních sto let. Nebudou chybět ani praktické ukázky včetně seskoků výsadkářů.