Vnitro si posvítí na zbrojní průkazy, krizové plány i zásahovky

Praha – Ministerstvo vnitra ve spolupráci s policejním prezidiem a hasičským záchranným sborem prověří krizové plány krajů, komunikaci bezpečnostních složek s městy, systém zbrojních průkazů i operační rádius zásahových jednotek. Na tiskové konferenci o tom informoval šéf resortu Milan Chovanec. Reaguje tak na úterní vraždu osmi lidí v Uherském Brodě.

Několikanásobná vražda v Uherském Brodě: 63letý muž vtrhl v úterý 24. února kolem poledne do restaurace Družba a začal bezhlavě pálit dvěma legálně drženými střelnými zbraněmi. Po útoku zůstalo na místě osm mrtvých a jedna těžce zraněná žena. Muž střílel i na přivolanou policejní hlídku, poté zbraň obrátil proti sobě. Zraněnou ženu policie zřejmě vyslechne už příští týden, její stav je stabilizovaný a je mimo ohrožení života.

Ministr vnitra Milan Chovanec po uherskobrodských událostech prohlásil, že ministerstvo s policií a hasičským záchranným sborem připraví analýzu pěti oblastí, které se krvavého úterý týkají, a případně navrhne bezpečnostní radě státu potřebné legislativní změny. Na jaké oblasti se zaměří?

  • Komunikace se zástupci měst a obcí v krizových stavech
  • Aktualizace krizových plánů krajů
  • Zásahové jednotky
  • Zbrojní průkazy
  • Výcvik policistů pro zvláštní a specifické situace

Všechna krajská policejní ředitelství v současnosti vlastní zásahové jednotky nemají – týká se to i Zlínského kraje, pod který spadá Uherský Brod. Při střelbě v restauraci Družba tak musela zakročit zásahovka z Brna. „Neříkáme, že stávající stav je špatně, ale chceme prověřit operační rádius zásahových jednotek a otevřít diskusi, zda by každý kraj neměl mít svou,“ konstatoval Chovanec. K posílení zásahovek by podle něj mělo přispět plánované navýšení policejních řad o 4 000 mužů.

Policejní prezident Tomáš Tuhý podotknul, že v aktuálním případě by ovšem zásahová jednotka nezabránila smrti osmi lidí ani v případě, kdy by sídlila v Uherském Brodě, protože policie se o případu dozvěděla ve chvíli, kdy střelec vraždy dokonal.

Mají mít do registru přestupků přístup lékaři?

Uherskobrodský střelec zažádal o prodloužení platnosti svého zbrojního průkazu na začátku letošního roku (o střelcově zbrojním průkazu čtěte více zde). Podle Chovance se má chystaná kontrola zaměřit na to, zda je stávající legislativa týkající se zbrojních průkazů dostatečná. Města a obce by podle něj měly mít přístup do plánovaného registru přestupků, protože policie se před udělením zbrojního pasu dotazuje na příslušného žadatele právě městských a obecních úřadů. „Lepší informační vybavenost by mohla být první hradbou pro lidi, kteří chtějí získat zbrojní průkaz a v zájmu veřejnosti by ho mít neměli,“ dodává ministr. Debata se povede i o tom, zda by do něj měli mít přístup psychiatři a praktičtí lékaři, kteří pro vystavení zbrojního průkazu vydávají dobrozdání.

Policejní prezident doplnil, že se zaměří na podoby výcviku a upozornil, že už po norském útoku Anderse Breivika na setkání mladých socialistů policie uskutečnila ve všech krajích sérii masivních cvičení.

Chovanec: Podíváme se na zásahovky, zbrojní průkazy i výcvik policistů (zdroj: ČT24)