Vesnicí roku je Kašava na Zlínsku. Vybíralo se z 250 obcí

Vesnicí roku 2016 se stala obec Kašava na Zlínsku, a získala tak ocenění za zvelebování i podporu společenského života v obci. Na druhém místě se umístil Prysk na Českolipsku a na třetím Kozojídky na Hodonínsku. Hodnotící komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů jednotlivých krajských kol. Letošního 22. ročníku klání se zúčastnilo na 250 obcí.

Vítěz byl vyhlášen při Mezinárodním dětském folklorním festivalu Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku. Loni zvítězila Krásná na Chebsku.

Kašava v posledních letech zvelebila střed obce, přestavěla bývalou mateřskou školu na obecní úřad a upravila prostor na návsi. Starostu Josefa Jarcovjáka úspěch v celostátním kole soutěže překvapil. „Nečekal jsem ani výhru v kraji. Hrozně moc děkuji vyhlašovatelům, komisi i mojim Kašavjanom,“ uvedl při přebírání ceny Jarcovják.

Obec nedaleko krajského Zlína má nyní 910 obyvatel. Žije bohatým společenským životem, o který se starají dvě desítky spolků. Mezi nimi nechybějí folkloristé, dobrovolní hasiči, fotbalisté, divadelní spolek, myslivci či sdružení rodičů. Podle starosty jsou spolky navzájem provázané, a nemají tak problém se na něčem domluvit.

Obci podle Jarcovjáka chybí hlavně dopravní infrastruktura, napojení na Slušovice a Hvozdnou. Chystá i několik oprav místních komunikací a také rekonstrukci hřbitova a fotbalového hřiště.

Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Klání poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se k nim připojilo i ministerstvo zemědělství.