Valachová odsoudila přípravné testy na víceletá gymnázia: Je to odporný byznys

Kateřina Valachová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Přijímací zkoušky na víceletá gymnázia nemají být strašákem a byznysem, který dělá z dětí jen testovací opice. V Interview ČT24 to řekla poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Odsoudila proto placené přípravné testy, na které mnoho dětí chodí. Rodičům podle ní stejně nezaručí, že se děti na školu dostanou, protože součástí testů jsou i otevřené otázky bez předem daných odpovědí.

Řada rodičů i odborníků se shoduje, že bez speciální přípravy se děti na víceleté gymnázium nedostanou. Většina dětí proto přibližně půl roku před přijímačkami chodí každý týden psát přípravné testy. Není to ale vůbec levná záležitost. Například v Praze jeden takový test stojí kolem tří set korun.

Ozývají se proto i kritické hlasy, že se na víceletá gymnázia dostanou většinou jen děti, jejichž rodiče mají na to dětem přípravu zaplatit. Byznys s testy kritizuje i Kateřina Valachová. „Je mi to z duše odporné a rozhodně to zavrhuji,“ řekla v Interview ČT24.

Aby se děti nestaly obětí příprav za velké peníze, snaží se podle ní stát do přijímaček zařazovat i otevřené testové otázky, na které se nedá předem naučit: „Odpovíte podle toho, co máte skutečně v hlavě.“

Pilotní testy mají základní školy zdarma

Podle Valachové je proto otázkou, zda děti, které na testy chodí, jsou skutečně u přijímaček úspěšnější: „Myslím, že to tak není. To, že někdo tvrdí, že když zaplatí tolik a tolik, tak se jejich dítě bez pochyby dostane, nemusí být pravdou.“ Apeluje proto na rodiče, aby byli obezřetní.

„Obchoduje se s tím, že každý rodič chce pro své dítě to nejlepší,“ zlobila se Valachová. Základní školy přitom podle ní od Cermatu mají k dispozici pilotní testy, se kterými se děti mohou seznámit v rámci běžné výuky. Je ovšem otázka, zda se tak v praxi skutečně děje.

Přijímací zkouška na gymnázium
Zdroj: ČT24

Důvod, proč rodiče posílají děti na přípravné testy, je ale i ten, že se v nich mnohdy objevuje i látka, kterou na škole ještě vůbec nebraly. Valachová připustila, že se to v praxi skutečně může stát. „Z pozice poslankyně mohu udělat pouze to, že prověřím, zda to Cermat zohledňuje,“ poznamenala.

Strach z toho, že by se na školy dostaly jen děti, které mají nabiflované vzorečky a správné odpovědi, ale přesto nemá. Upozornila, že povinné testy z češtiny a matematiky tvoří jen šedesát procent přijímacích zkoušek. Zjistit rozmanitost znalostí a talent žáků tak může škola ve zbylých čtyřiceti procentech, kde si může udělat testy podle svých vlastních představ.