V okolních zemích se očekávají velikonoční zácpy

Berlín/Bratislava/Vídeň - Už ve čtvrtek se na německých, rakouských a švýcarských dálnicích očekávají dlouhé kolony aut. Od Zeleného čtvrtka je nutné počítat s výrazně zahuštěnou dopravou například ve Vídni a na silničních tazích na rakouskou metropoli. Zácpy se mají tvořit hlavně na alpských dálnicích v Rakousku a Švýcarsku. Řidiče možná čeká zdržení také na slovenských silnicích.

Přes Německo se ve čtvrtek převalí už druhá vlna velikonočního cestování, varuje německý autoklub ADAC. Opakovat se tak má situace z minulého víkendu, kdy v mnoha spolkových zemích začaly velikonoční školní prázdniny. Nyní se přidají i ty zbývající, mezi ně patří i východoněmecké Sasko, které sousedí s Českou republikou.

Rakouský autoklub ÖAMTC očekává zácpy takřka v celé Vídni a okolí. Mezi nejpřetíženější silniční tahy má patřit i brněnská silnice (B7) mezi rakouskou metropolí a hraničním přechodem Mikulov/Drasenhofen. Podle autoklubu ADAC se řada německých dovolenkářů vydá buď do alpských lyžařských oblastí, nebo ještě dále na jih. Přetíženy však mohou být i silnice směrem k pobřeží Severního a Baltského moře.

Problémy v dopravě se očekávají v Německu také na Velký pátek a velmi rušný prý bude silniční provoz i v sobotu. Na Velikonoční pondělí už je nutné počítat s návratem lidí z velikonočních dovolených a opakováním situace z konce tohoto týdne. S nedobrovolnými zastávkami musí motoristé počítat na samotných dálnicích v rakouských a švýcarských Alpách. Ve Švýcarsku to platí také o dálnici A1 mezi Sankt Gallenem, Curychem a Bernem.

Značný nápor o velikonočních svátcích zřejmě zažijí i slovenské dálnice a silnice. Tisíce Slováků se totiž vydají na návštěvu příbuzných či přátel i do vzdálenějších měst a obcí, nebo pojedou na hory za jarním lyžováním. S dopravními problémy bude třeba počítat hlavně na výpadovkách velkých měst nebo v Povážské Bystrici, kde se staví dálnice.