V Himálaji zmizel český horolezec. Zřejmě zemřel při sestupu z osmitisícovky

Už pátý den se v Himálaji pohřešuje český horolezec. Podle serveru horydoly.cz se jedná o 43letého Romana Hlávka, který zmizel při sestupu z hory Manáslu. Na záchranné akci se podílel i jiný Čech Jan Trávníček, podle něhož jsou Hlávkovy šance na přežití téměř nulové.

Pátrání po českém občanovi v Himálaji potvrdilo ministerstvo zahraničí. „K jeho zmizení došlo pravděpodobně během horolezeckého sestupu. Probíhající záchranné operace jsou však komplikovány velmi nepříznivým počasím. Situaci se nadále věnuje české velvyslanectví v Indii, které je ve spojení jak s místními institucemi, tak s blízkými pohřešovaného,“ uvedlo tiskové oddělení úřadu ve svém vyjádření.

Také Jan Trávníček se pokoušel zdolat 8163 metrů vysokou horu Manáslu, ale společně s přítelkyní vrchol nezdolali a vrátili se do základního tábora. Pomáhali pak organizovat záchrannou akci.

„Bohužel výsledek záchrany je špatný. Stále je pohřešován někde u vrcholu. Šance na přežití již téměř nulová. Umění otočit se včas patří k tomu nejdůležitějšímu, co nám často na horách zachraňuje život,“ napsal Trávníček na svém facebookovém profilu.