V Hannoveru začíná mezinárodní veletrh užitkových vozů

Hannover - Brány 63. ročníku mezinárodního veletrhu užitkových vozů se dnes otevírají v Hannoveru. Nákladní vozidla efektivní, flexibilní a s jistou budoucností, to je motto letošní výstavy, která potrvá do 30. září. Program si pro návštěvníky připravilo přes 1 700 vystavovatelů z více než čtyřiceti zemí. Podle hesla letošního ročníku výstavy je prioritou pro výrobce užitkových vozů orientace na potřeby autodopravců tvrdě zasažených krizí.

V jejich nabídce se odráží tlak na co největší snížení nákladů. Producenti tak přicházejí s úspornými auty a řešeními, které podnikatelům umožní pružně reagovat na potřeby zákazníků.

„Veletrh se koná přesně v pravou chvíli. Ukáže, s jakým úspěchem vyjíždíme z krize,“ uvedl prezident německého svazu automobilového průmyslu (VDA) Matthias Wissmann.

V Hannoveru začíná mezinárodní veletrh IAA (zdroj: ČT24)

Wissmann však varuje i před přehnaným optimismem. Krize podle něj ještě zdaleka není zažehnaná a nějakou dobu potrvá, než se odbyt užitkových vozů dostane na úroveň před jejím začátkem. Produkce těchto aut ve vyspělých zemích je podle něj stále o třicet až čtyřicet procent nižší v porovnání s rokem 2008.

Komplikace do byznysu autodopravců by také mohlo přinést další snižování emisí aut normou Euro 6. Vozidla s ní budou sice takzvaně ekologicky čistá, přinese to ale mnohem větší náklady. Podle expertů by totiž nové motory mohly spotřebovat až o osm procent více paliva.