Ústavní soud zamítl stížnost aktivistky Krejčové na postup policie při demonstraci

Aktivistka Kateřina Krejčová, která zpochybňovala policejní zákrok proti účastníkům akce na podporu multikulturalismu, neuspěla s ústavní stížností. Soud ji odmítl jako zjevně neopodstatněnou. U Ústavního soudu aktivistka argumentovala tím, že bylo porušeno její právo pokojně se shromažďovat.

„Ve věci stěžovatelky nedošlo k rozpuštění shromáždění na Václavské náměstí, a soudy svá rozhodnutí dostatečně odůvodnily. Ústavní soud tento závěr obecných soudů akceptuje,“ uvedl ve stížnosti předseda senátu Vladimír Sládeček.

K události došlo předloni v červenci. Na Václavském náměstí demonstrovalo několik stovek lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Krejčová se zúčastnila shromáždění v dolní části náměstí, kde chtěla asi stovka lidí vyjádřit nesouhlas s protiuprchlickou akcí. Obě demonstrace byly nahlášené.

Zásah policie proti aktivistům na proti imigrantské demonstraci
Zdroj: Václav Lang/Blesk


Odpůrci imigrantů plánovali průvod, který se křížil s místem akce na podporu multikulturalismu. Policisté se proto dohodli s organizátory, že menší shromáždění umožní průchod většímu. Někteří z aktivistů se ale posadili na zem do cesty průvodu. Poté, co neuposlechli výzvu k vyklizení místa, proti nim policisté zakročili, některé aktivisty zadrželi a odvezli na služebnu.

Krejčová se později u městského soudu domáhala toho, aby bylo rozpuštění shromáždění prohlášeno za nezákonné. Soud ale dospěl k názoru, že shromáždění nikdo nerozpustil a námitky Krejčové označil za nedůvodné.

Soudy řešily i údajné napadení policisty, Krejčová uspěla

Mediálně sledovanější byla jiná žaloba, která se týkala stejného policejního zásahu, a tady naopak Krejčová uspěla. Při policejním zásahu totiž měla poranit policistu, a to tak, že zůstal týden v pracovní neschopnosti. Právě týdenní hranice pracovní neschopnosti je přitom hranicí pro trestněprávní posouzení činu. Vleklý případ řešil obvodní, krajský i Nejvyšší soud. Letos v září ale předal odvolací soud celou věc do přestupkového řízení. Podle senátu nebylo prokázáno, že žena policistu zranila.