Ústavní soud vyhověl stížnosti Lukáše Nečesaného a zrušil verdikt vrchního soudu

Události: Další kapitola v případu pokusu o vraždu kadeřnice (zdroj: ČT24)

Ústavní soud vyhověl stížnosti Lukáše Nečesaného a zrušil podzimní verdikt Vrchního soudu v Praze. Právě postup odvolací instance zpochybňovali Nečesaného právníci. Vrchní soud totiž do případu opakovaně zasáhl a rušil odsuzující a poté i zprošťující verdikty Krajského soudu v Hradci Králové. Nečesaný se podle obžaloby pokusil zavraždit kadeřnici v Hořicích na Jičínsku. Případ se řeší už šest let.

Ústavní soud v úterý zrušil poslední verdikt vrchního soudu, který rušil osvobozující rozusudek. Vrchní soud tak bude muset rozhodnout znovu, ale musí se držet nálezu ústavních soudců. Nečesaný se úterního jednání nezúčastnil. Nález soudu ale přivítal jeho otec Luděk Nečesaný. „Znamená jenom to, že v té kauze znovu vítězí spravedlnost. Konečně to už snad bude znamenat klid pro našeho syna.“ 

Obhajoba podávala ústavní stížnost koncem minulého roku. Advokát Zdeněk Koudelka tehdy označil případ za debakl obecného soudnictví. Podle něj bylo rozhodnutím vrchního soudu porušeno Nečesaného právo na spravedlivý proces a na zákonného soudce. Odvolací soud si také podle advokáta vynucuje uznání viny soudem prvního stupně.

Podle ústavního soudce Jana Filipa bylo usnesením pražského vrchního soudu porušeno ústavně zaručené právo Nečesaného na řádné soudní řízení ve spojení s právem na zákonného soudce.

Ústavní soud zároveň odmítl stížnost Nečesaného na údajnou podjatost soudců, která se týkala vrchního soudu. Obhajoba se taktéž domnívala, že o jeho námitce na podjatost soudců vrchního soudu rozhodoval podjatý soudce také na Nejvyšším soudě. Proto se domáhal zrušení usnesení Nejvyššího soudu, kterým byla zamítnuta jeho stížnost proti nevyloučení soudců vrchního soudu z projednávání kauzy. 

Vážně zraněnou kadeřnici našel její syn

Podle spisu mladík ženu napadl 21. února 2013 těsně před koncem pracovní doby. Kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy a ukradl jí doklady a víc než 10 tisíc korun z tržby a peněženky, uváděla obžaloba. Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili lékaři hradecké nemocnice.

Původní senát krajského soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek podruhé uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud, který o věci rozhodoval v rámci dovolání, ale rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

Krajský soud Nečesanému následně v dubnu 2016 uložil opět 13 let, odvolací vrchní soud rozsudek potvrdil. Po dovolání v prosinci 2016 Nejvyšší soud trest Nečesanému přerušil a oznámil, že předchozí rozsudek zrušil.

Počtvrté, již pod novým senátem, hradecký soud Nečesaného pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby. Proti tomuto rozsudku se odvolala státní zástupkyně. Letos v květnu pak soud Nečesaného osvobodil popáté, proti tomu se ale opět odvolala státní zástupkyně, která navrhovala pro Nečesaného 13letý trest vězení.

Podle znalců trpí kadeřnice amnézií

Předseda soudního senátu Miroslav Mjartan tehdy uvedl, že při pochybnostech o vině obžalovaného musí rozhodnout podle zásady in dubio pro reo, tedy ve prospěch obviněného. Soudu totiž chyběl klíčový důkaz. Kadeřnice sice Nečesaného opakovaně označila za pachatele, její výpověď však zpochybnili znalci, podle nichž trpěla amnézií. 

Napadaná v současnosti stejně jako Nečesaný vyhlíží konec soudní anabáze. Po útoku pracuje dál, ale ve strachu a chce mít konečně klid. „Dokavaď je ticho, tak člověk je na tom ještě jakž takž, ale když se to začíná zase opakovat, tak já chodím k psychiatrovi. To máte už šest roků,“ přiblížila.

Nyní královéhradecký krajský soud uvádí, že nález konstitučního tribunálu dosud neobdržel. „Pokud jsou informace z médií správné, nachází se nyní trestní řízení ve stavu, kdy je obžalovaný nepravomocně zproštěn viny rozsudkem zdejšího soudu, proti kterému bylo státním zastupitelstvím podáno odvolání. Krajský soud v Hradci Králové tedy následně postoupí spis Vrchnímu soudu v Praze k odvolacímu řízení,“ uvedl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.