Únor 1948 připomněly piety i demonstrace. Zazněla varování před rostoucí úlohou komunistů

Události: Únorové události připomněly pietní akce a demonstrace (zdroj: ČT24)

Na řadě míst Česka si lidé připomněli 70. výročí komunistického převratu z roku 1948. V pražské Nerudově ulici proběhl pietní akt na památku potlačeného studentského pochodu. Na Václavském náměstí demonstrovaly stovky lidí za svobodu, demokracii a svobodné podnikání. Kulaté výročí převratu připomněla i mše za kněze Josefa Toufara, který byl jednou z obětí komunistického režimu. Večer předá ministr kultury resortní ocenění perzekvovaným umělcům.

Na Václavské náměstí přišla řada lidí s transparenty s protikomunistickými hesly nebo kritikou premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Akci zahájil nástup lidí v uniformách někdejšího pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti a Lidových milicí. Organizátoři pouštěli na obrazovku záběry z policejního zásahu proti demonstrantům v roce 1989 či úryvky z proslulého projevu generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše na Červeném Hrádku.

Speciál ČT24: 25. únor před 70 lety (zdroj: ČT24)

Spálená země a statisíce obětí

Organizátoři v úvodním projevu odmítli návrat komunistů k moci a vládu jedné strany. Po komunistickém režimu podle nich zůstala pouze spálená země a statisíce obětí. Na demonstraci promluvil například předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, místopředseda ODS Martin Kupka, historik Pavel Žáček nebo zástupci podnikatelských a občanských sdružení.

Demonstrace za svobodu a demokracii na Václavském náměstí
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Je velmi varovné, že po 70 letech jsme tak málo poučitelní. To, že se komunistická strana nedokázala vyrovnat se svojí minulostí, nikdy se k ní čelem nepostavila, je jasnou výpovědí, že se vnitřně nezměnila.
Daniel Herman

Většina řečníků během dvouhodinového protestu upozorňovala na možný opětovný nástup komunistů k moci, kritizovala prezidenta Miloše Zemana a působení současné Babišovy vlády v demisi. Podle nich je vládou jedné strany bez jakékoliv důvěry.  

Zbití studenti v Nerudově ulici

Už dopoledne si lidé v Nerudově ulici připomněli pochod několika tisíc studentů, kteří šli 25. února na Hrad podpořit prezidenta Edvarda Beneše, aby neustupoval požadavkům komunistů. Ozbrojená komunistická policie proti studentům brutálně zakročila a asi osmdesát jich zatkla. Účast na pochodu pro ně měla celoživotní důsledky. Událost připomíná v Nerudově ulici pamětní deska. 

„Přijel jsem do Prahy na konec průvodu. Když jsem vystoupil na Malostranském náměstí na schody u kostela, už se nic nedělo. Viděl jsem, jak se nějaký silný hoch oháněl značkou a jak ho někdo od bezpečnosti či milicionář udeřil pažbou do hlavy. Padl pak na zem. Nastal zmatek a někoho postřelili. Já slyšel dvě rány. Prý byl výstřel jen jeden. Někdo tvrdí, že byly tři,“ zavzpomínal na události místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Pietní akt připomněl potlačený studentský pochod z února 1948
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Předseda studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima věří, že ve vyhrocených historických situacích by se studenti opět stali strážci demokracie. Senátor Tomáš Grulich (ODS) zase upozornil, že se komunistická strana stává 70 let od převratu opět důležitým hráčem na politické scéně, i když ve volbách měla nejhorší výsledek od listopadu 1989. Varoval před tím i Šedivý se slovy, že jednou ztracená svoboda se velmi těžko nabývá zpět. 

Účastníci připomínkové akce se poté přesunuli na Hradčanské náměstí, kde položili věnce k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.  

Obě akce se konaly v rámci festivalu proti totalitě Mene Tekel. Jeho součástí bude i večerní udílení cen Dáma české kultury a Rytíř české kultury. Ocenění obdrží tvůrci, jejichž umělecká cesta byla násilně přerušena totalitní mocí, nebo byli kvůli svým nezlomným mravním postojům perzekvováni i zbavováni občanských práv a svobod.

Události takzvaného Vítězného února připomněly kromě Prahy také akce v Brně či v Liberci. V Číhošti na Havlíčkobrodsku se sloužila mše za kněze Josefa Toufara, umučeného v roce 1950 komunistickou tajnou policií. 

V Plzni připomněly výročí převratu kulturní akce. Jejich cílem bylo upozornit na nesvobodu, kterou únor 1948 předznamenal. Studenti umění i plzeňští filharmonici dostali nelehký úkol vsadit tuto tematiku do své tvorby. Připomínkový koncert s názvem Tvůrčí ohlédnutí za únorem 1948 aneb Čelem k masám se uskuteční 27. února v budově fakulty designu a umění v Plzni.

Kupředu, zpátky ni krok! Plzeňští filharmonici připomenou Únor koncertem (zdroj: ČT24)

Česká televize se vrací 70 let v čase

Česká televize nabízí v rámci výročí převratu unikátní možnost sledovat dramatické události, jako by se staly právě nyní. Diváci se v neděli budou dozvídat informace v čase, kdy se skutečně odehrávaly. Třikrát během dne (v 9:40, 15:30 a 17:20) se tak na obrazovkách ČT1 objeví zpravodajské vstupy k aktuální situaci. Vše večer završí pořad Dnes před 70 lety. Podrobné informace včetně archivních videí a novin nabízí také internetový speciál