Univerzitu Karlovu zaplnily desítky rektorů a akademiků ze zahraničí

Výročí 100 let od vzniku Československa si připomíná na Univerzitě Karlově 120 zástupců zahraničních vysokých škol, univerzitních sdružení a představitelů státní a veřejné sféry. Dvoudenní mezinárodní rektorská konference nese podtitul „Dědictví demokracie, humanismu a odpovědnosti“. Rektor univerzity Tomáš Zima zdůraznil, že bez vzdělání si společnost neporadí s problémy, které na ni v současnosti dopadají.

Konference se věnuje hlavně takzvaným osmičkovým výročím republiky, a to v mezinárodní perspektivě. Seznam hostů je opravdu dlouhý a reprezentativní, přijeli zástupci Univerzity v britském Oxfordu, z belgické Lovaně, italské Boloně nebo nizozemského Utrechtu.

Na úvod vystoupil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, podle něhož by se konference kromě historie Československa a České republiky měla věnovat i budoucnosti a tomu, co mohou univerzity společnosti nabídnout.

„Je třeba připomenout, že bez vzdělání a vědy nemůžeme řešit problémy, které současná společnost má, ať už jde o otázku energetiky, zdrojů, sucha a podobně,“ řekl rektor Zima České televizi.

Zima v pořadu Události, komentáře uvedl, že v současné době je počet studentů vysokých škol adekvátní a kvalita studentů odpovídá populaci v České republice. Podle rektora by měli všichni dostat šanci studovat, nicméně pokračovat by měli jen ti, „kteří na to mají“. 

Dnešní studenti mají  v sobě stejnou touhu po poznání i touhu měnit zavedené pořádky, tato charakteristika studentů se podle rektora nemění. Do ulic by studenti vyšli, kdyby byla ohrožena demokracie, myslí si Tomáš Zima.

Tomáš Zima: Studenti by vyšli do ulic v případě ohrožení demokracie (zdroj: ČT24)

Potlesk sklidil Petr Pithart

Velký potlesk za své vystoupení sklidil ve Vlasteneckém sále Karolina bývalý český premiér, ale i učitel univerzitní Právnické fakulty Petr Pithart. Zaměřil se v něm na postavy T. G. Masaryka a historika Josefa Pekaře.

„Je fascinující, že Karlova univerzita snesla dvě osobnosti s tak odlišnými představami o současnosti i budoucnosti, a to před vznikem státu i po něm,“ poznamenal Petr Pithart.