Ultrapravicoví nepřátelé, Čína reaguje na poškozené vlajky v Praze

Čína reaguje na víkendovou událost, kdy v Praze někdo poškodil čínské vlajky vyvěšené v ulicích u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. „V České republice existuje navzdory dokončené politické transformaci stále několik ideologických aktivistů, kteří se zabývají ultrapravicovou politickou kampaní,“ napsal čínský státem řízený list Global Times.

Kromě prorežimního čínského tisku reagoval na událost přímo také zástupce čínské vlády. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej podle agentury Reuters řekl, že tato snaha „hrstky sabotérů“ narušit návštěvu nepoškodí vztahy mezi oběma státy. V noci ze soboty na neděli postříkali dosud neznámí lidé čínské vlajky tmavou barvou.

List Global Times v redakčním komentáři rovněž napsal, že incident ukazuje na „velké chyby pražské policie a na skryté nepřátelství v české společnosti“. Global Times píší o významu, jaký Česko přikládá vztahům k Číně, a tvrdí, že se Česká republika vymanila z ideologie, která převládala v její zahraniční politice po rozpadu Sovětského svazu.

Kruhy posedlé odporem ke komunismu, píše list

Důkazem této nové politiky byla podle listu přítomnost prezidenta Miloše Zemana na vojenské přehlídce v Pekingu pořádané k loňskému výročí ukončení 2. světové války. List také píše, že ve východní Evropě mnohem více než v západní existují kruhy, které jsou posedlé odporem ke komunismu, a dále také skupiny propagující nezávislost Tibetu.

Návštěvy čínského prezidenta a dění kolem ní si všímají také světové agentury a další sdělovací prostředky. Agentura Reuters píše o protestech české opozice, která přirovnává připravovanou návštěvu k ovacím, jaké se za studené války dostávaly sovětským představitelům.

China Ekonomic Net píše o Siově návštěvě jako o novém podnětu pro už nastartované a rychle se rozvíjející čínsko-české vztahy, jimž prý někteří přezdívají vztahy „pandy a krtka“.

Havel s dalajlámou a výzva Zemanovi

Anglická verze deníku Komunistické strany Číny People´s Daily ve svém článku věnovaném Siově návštěvě České republiky cituje názory českých analytiků, podle nichž nastává nová vlna čínských investic, jež podpoří ekonomiku a pomůže snížit nezaměstnanost.

South China Morning Post napsal, že prezident Miloš Zeman usiluje o posílení vztahů s Čínou a Ruskem od svého zvolení v roce 2013 spíš než o vztahy s NATO a Evropskou unií, i když odpovědnost za zahraniční politiku v České republice nenese prezident, nýbrž vláda.

List rovněž cituje Zemanovo prohlášení z jedné z předchozích návštěv Číny. Řekl tehdy, že se přijel spíš učit, jak dosáhnout ekonomického růstu a stabilizace společnosti než vyučovat o tržní ekonomice a lidských právech.

obrázek
Zdroj: ČT24

„To bylo v ostrém kontrastu oproti politice prvního postkomunistického prezidenta Václava Havla, který byl osobním přítelem tibetského dalajlámy,“ podotýká list. Přátelství a vstřícné vztahy obou mužů připomíná billboard, který se objevil v Praze s fotografií dalajlámy a Václava Havla. Také česká pobočka mezinárodní organizace na obranu lidských práv prezidenta Zemana vyzvala, aby se v rozhovorech s prvním mužem Číny zasadil o dodržování lidských práv, a adresovala mu otevřenou výzvu.