Účetní radnice v Orlové zpronevěřila 5 milionů. Tvrdí, že je dala vyděrači

Ostrava - Účetní městského úřadu v Orlové Monika Jaworková se zodpovídá před ostravským krajským soudem ze zpronevěry. Podle obžaloby v průběhu několika let ukradla z účtů města přes pět milionů korun. Odčerpávání peněz zakrývala falšováním účetnictví. Přišla na to nová zaměstnankyně úřadu, která Jaworkovou nahradila po jejím odchodu na mateřskou dovolenou.

Mladá žena z Orlové se ke zpronevěrám přiznala. Snaží se však přesvědčit senát o tom, že město neokrádala z chamtivosti pro sebe, jak tvrdí obžaloba. Vypověděla, že jí vyhrožoval a vydíral ji neznámý muž, který po ní pravidelně žádal vysoké částky. „Nikdy jsem nic neměla, nejezdila jsem na dovolenou. Jednala jsem pod tlakem,“ tvrdila žena, které teď hrozí pět až deset let vězení.

Výhrůžky a pokyny, kolik peněz má kam přinést, jí prý neznámý nechával ve schránce. „Nikomu jsem o tom neřekla, neoznámila jsem to policii, bála jsem se. Vyhrožoval, že ublíží mé rodině,“ tvrdila žena. Nemá ale žádný důkaz. Nejprve si prý vzkazy s hrozbami schovávala, pak je ale vyhodila. Obžalovaná překvapivě vyjádřila podiv nad tím, že se na její machinace nepřišlo dříve, protože s bankovními účty pracovala ještě jedna úřednice. Ta dnes u soudu také vypovídala. Potvrdila, že konečná kontrola platebních příkazů byla na obžalované.

Přeplatek poslala účetní sobě

První prokazatelný podvod spáchala už v roce 2007. Tehdy zjistila, že město má vyplatit jedné obyvatelce města přeplatek za poplatky za odpad ve výši 13 tisíc korun. „Jménem této klientky městského úřadu falšovala žádost o vrácení přeplatku a uvedla číslo svého účtu, na který má radnice peníze poslat,“ uvádí obžaloba. V letech 2008 až 2011 pak falšovala platební poukazy na různé neexistující přeplatky. Prováděla převody různě vysokých částek fiktivním příjemcům z bankovních účtů města na vlastní účty nebo na účty svých příbuzných a známých.

Případ, po kterém se provalila i další zpronevěra úřednice odboru dopravy, přiměl orlovský městský úřad ke změně systému kontroly. „Přijali jsme určitá nová opatření, která se týkají příjmů i výdajů města, především jde o tom, aby se pravomoc provádět přesuny peněz nesoustředila na jednu osobu,“ uvedl vedoucí právního odboru orlovské radnice Bronislav Kempný.

Bohumínská úřednice kradla osm let

Na základě této aféry provedlo vedení nedalekého města Bohumín hloubkovou kontrolu i na svém úřadě. A vyšly najevo podobné podvody. Úřednice radnice v Bohumíně postupně zpronevěřila více než čtyři miliony korun. Falšovala faktury například u záloh za elektřinu. Procházelo jí to osm let, protože odčerpání peněz vždy papírově zahladila. Případ už se dostal k soudu, na konci loňského roku vynesl okresní soud v Karviné rozsudek. Ještě před zahájením soudu žena peníze vrátila, prodala kvůli tomu dům a vzala si půjčky. I díky tomu vyvázla s podmínkou. Hloubkový audit odhalil v Bohumíně i další rozkrádání. Jiná úřednice si nechávala pro sebe poplatky za nové pasy. Radnice poté zásadně změnila svou finanční správu.

Případ Moniky Jaworkové bude u Krajského soudu v Ostravě pokračovat v pátek výslechem dalších svědků. Žena, která pracovala na orlovské radnici jako účetní pět let, je stále zaměstnankyní úřadu. Výpověď ji čeká po ukončení mateřské dovolené.