Ubytovny či penziony dostanou vyšší příspěvek na ubytování uprchlíků

Události: Vláda schválila navýšení příspěvku na ubytování uprchlíků v zařízeních (zdroj: ČT24)

Od listopadu se zvýší příspěvky na ubytování uprchlíků v ubytovnách, penzionech či hotelích. Navýšení schválila vláda. Krajská a obecní zařízení budou nově dostávat 300 korun na osobu a den, ostatní provozovatelé 350 korun. Důvodem je zdražování energií a začátek topné sezony.

Na dočasné a nouzové ubytování uprchlíků dostávají zařízení příspěvky ve formě takzvané paušální náhrady. Krajská a obecní dosud 200 korun na osobu a den, soukromí provozovatelé mají nárok na náhradu o padesát korun vyšší. Vláda schválila, že se obě částky o stokorunu zvednou.

„V letošním roce bude dopad pravděpodobně v nižších, možná vyšších stovkách milionů korun. Pro příští rok ještě budeme řešit komplexnější úpravu úhrady ubytování uprchlíkům,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Dražší energie by mohly ovlivnit ubytovací kapacity

Současná výše paušální náhrady ubytování je podle ministerstva vnitra pro většinu provozovatelů ubytovacích zařízení již neakceptovatelná, a to z důvodu nárůstu cen energií a již započaté topné sezony.

Zákon podle předkladatelů nařízení neumožňuje, aby ubytovatel vybíral peníze na energie od uprchlíků. Pokud by vláda příspěvek nezvedla, provozovatelé by mohli s ubytováním skončit. Musela by se hledat nová ubytovací místa, kterých je ale už teď málo.

Zvýšení paušální náhrady ubytování uprchlíků
Zdroj: ČT24/Ministerstvo vnitra

Z dat Hasičského záchranného sboru vyplývá, že dočasné a nouzové ubytování nabízí přes devět tisíc objektů. Ubytovaných je v nich téměř 72 tisíc uprchlíků.

Ubytovací zařízení jsou jen dočasná

Podle zákona by v nouzovém ubytování neměli uprchlíci setrvávat dlouho. V ubytovacích zařízeních by neměli pobývat zpravidla déle než tři měsíce a v tělocvičnách, halách či podobných místech ne déle než měsíc, předpokládá norma. Podle expertů na migraci je bydlení v bytech vhodnější pro začleňování, navíc je i levnější.

Stát poskytuje podporu i lidem, kteří uprchlíky ubytovali u sebe doma či ve svém volném bytě. Vyplácí jim solidární příspěvek. Od dubna do 25. září jim úřad práce poslal necelých 123 tisíc těchto dávek za víc než miliardu korun.

Od ruské invaze na Ukrajinu vydalo české ministerstvo vnitra uprchlíkům přes 450 tisíc víz dočasné ochrany. Podle dřívějších informací zhruba 35 procent příchozích tvoří děti a mladí do 18 let. Z dospělých 72 procent představují ženy. Víc než pěti procentům dospělých je pak přes 65 let. Cizinecké policii svůj pobyt v Česku dosud nahlásilo více než 550 tisíc lidí.