Trofoblastická nemoc zprvu vypadá jako těhotenství. Ve skutečnosti jde o nádor

Události: Problémy v těhotenství mohou značit vzácný nádor (zdroj: ČT24)

Zpočátku se projevuje jako nestandardní těhotenství, které provází krvácení a bolesti v podbřišku. Ve skutečnosti může jít o vzácný nádor, který postihuje jednotky žen v Česku. O takzvané trofoblastické nemoci se podle lékařů málo ví – i proto bývá zrádná a agresivní.

Devětadvacetiletá Daniela prochází posledním, pátým cyklem léčby. Původně se těšila z těhotenství, ale potratila. Poté kvůli silným krvácením prodělala dvě operace. „Musela jsem používat ne vložky, ale pampersku od malého dítěte, abych vůbec stíhala dojet do porodnice, abych nepromočila sedačku v autě,“ popsala.

Z tkáně v děloze, ze které běžně vzniká placenta, jí rostl zhoubný nádor. Zároveň marně hledala více informací o léčbě i její úspěšnosti. „Máte v krvi HCG těhotenský hormon, byť vám tam neroste miminko, ale rakovina. Apelovala bych na to, ať se měří krev do nuly HCG,“ řekla Daniela.

Daniele je už nyní lépe – nemoc se podařilo odhalit včas. Dle posledních zpráv je vyléčená. Navíc ji doma čeká dcera a plánuje další děti.

Nádor bývá zrádný a agresivní. Během pár týdnů šíří metastáze. Právě včasné odhalení je klíčové. „Nedá se přirovnat k ostatním typickým gynekologickým nádorům, jde o celé spektrum chorob – od zcela nezhoubných, vypadajících jako potrat. V konečné fázi může jít o onemocnění s metastázami,“ vysvětlil vedoucí onkogynekologického centra Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí Radovan Turyna.

„Pro nás není neobvyklé, že pacientka má metastázu v plicích. I při tomto onemocnění je léčba kurabilní, (pacientku) umíme je vyléčit,“ doplnil primář tamní gynekologie Petr Šafář.

Také v těchto vzácných případech se v Podolí zaměřují na psychiku pacientek. I proto by rádi navázali bližší spolupráci s odborníky z Anglie.