Trestný čin spáchaný na dětech by zůstal v rejstříku, navrhuje novela. Rodiče by mohli žádat výpis

Události: Trestný čin spáchaný na dětech by zůstal v rejstříku, navrhuje novela (zdroj: ČT24)

Novela, kterou chystají resorty spravedlnosti a školství, má zajistit, aby lidé odsouzení za trestný čin spáchaný na dětech nemohli s nezletilými pracovat. Podle návrhu by neměl být záznam o odsouzení v těchto případech nikdy vymazán z rejstříku trestů. Rodiče by mohli žádat výpis z této části evidence například po vedoucích zájmových kroužků či táborů.

„Osoba, která je sexuálním deviantem, si bez dalšího může založit spolek a v podstatě každodenně být v kontaktu s dětmi. V tom já spatřuji selhání systému,“ kritizuje současnou praxi například krajská státní zástupkyně z Ústí nad Labem Iva Plšková. Před tamním soudem potřetí stanul muž odsouzený už dříve za znásilnění dítěte. Přesto mohl pořádat dětské tábory.

Na tento problém upozorňují i někteří poslanci. Se zástupci resortu školství a spravedlnosti proto jednali o změně, kdy by záznamy o odsouzení v takovém případě nebylo možné z rejstříku trestů vymazat, jak se po uplynutí stanovené lhůty děje dnes. Bylo by tak možné snadno zjistit, zda se někdo dopustil třeba sexuálního násilí na dětech.

Výpis pro rodiče i pro zaměstnavatele

„Chceme, aby byla vytvořena zvláštní část rejstříku, kde bude výstupem pouze to, jestli ten člověk má takzvaně červenou pro práci s dětmi, nebo ne,“ upřesnila poslankyně Taťána Malá (ANO), jež je ve sněmovně předsedkyní podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí.

„Jako efektivní cestu vidíme, aby to prokazovaly osoby, které s dětmi pracují. Na žádost rodičů. Ne že by rodič měl možnost podívat se na internetu na někoho jiného,“ doplnil náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

Například pro učitele, některé zdravotníky nebo sociální pracovníky by pak čistý výpis z této nové části rejstříku měl být podmínkou pro výkon povolání.