Těžce zraněného muže řidič přejel jen jednou

Strakonice - Policisté na Strakonicku začínají rozplétat případ těžké havárie. Dne 16. listopadu v půl páté ráno mělo dojít k dopravní nehodě na silnici u obce Leskovice. Původně policie prověřovala verzi, že řidič srazil chodce, těžce zraněného ho naložil a převezl na jiné místo, kde ho měl podruhé přejet. Takto popisovala nehodu některá média. Podle soudního znalce ale chodec pod koly auta dvakrát neskončil.

Po prvních expertizách policisté scénář nehody upřesňují. Osmadvacetiletý Jiří Čapek se vracel 16. listopadu ze zábavy pěšky domů. U Leskovic ho mělo srazit projíždějící auto. Jeho řidič podle dostupných informací neměl řidičský průkaz. Proto přivolal dva mladíky, kteří zraněného přepravili do nemocnice.

Policisté zjišťují, co řidič bezprostředně po nehodě dělal. Současně hledají odpověď na otázku, proč nepřivolal záchrannou službu. „Prověřují časovou osu, která může vyvrátit, či potvrdit, zda byl chodec ohrožen na životě,“ uvedla strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Vyšetřovatelé nepotvrdili verzi, že řidič, který zřejmě chodce srazil, ho v noci odvezl na jiné místo, kde ho přejel znovu. Teprve v příštích dnech policisté podle mluvčí upřesní mechanismus vzniku zranění, tedy zda řidič chodce srazil, nebo zda chodec ležel na silnici a auto přes něj přejelo. Jiří Čapek leží s rozdrcenou pánví v českobudějovické nemocnici.

Z neposkytnutí pomoci kriminalisté podezírají pětadvacetiletého muže ze Strakonicka.