Strany jednají o neposlušných členech

Praha/Východní Čechy - Poslanecké strany chtějí potrestat své „neposlušné“ členy za to, jak hlasovali při páteční volbě prezidenta. Spolustraníci Evžena Snítilého požadují, aby odešel ze strany. Také lidovci vyzývají k odpovědnosti svého člena Jiřího Hanuše, který hlasoval pro Václava Klause. Strana zelených zase řeší páteční nepřítomnost Olgy Zubové na Hradě.

ČSSD chce Snítilého vyloučit i ze strany 

Podle řady sociálních demokratů porušil Snítilý všechna stranická usnesení, která se týkala volby prezidenta. Měl by být proto podle nich potrestán vyloučením  z Poslanecké sněmovny, Snítilý se ale svého mandátu nechce vzdát. Z poslaneckého klubu ho jeho straničtí kolegové „vyprovodili“ už v den volby prezidenta.

O jeho vyloučení ze strany jednala dnes odpoledne ČSSD v Náchodě. Místní organizace se rozhodla svolat na 3. března všechny členy, aby v tajném hlasování rozhodli o vyloučení Snítilého z řad sociálních demokratů.

Lidovci jednají o Hanušovi, zelení o Zubové

Podle výzvy okresního výboru KDU-ČSL V Hradci Králové by měl mandát složit i poslanec Jiří Hanuš. Hanuš dal při prezidentské volbě svůj hlas Klausovi, přestože královéhradecká krajská organizace doporučila volit Švejnara. Hanuš ale průkaz nevrátí, odvolává se na celostátní výbor, který naopak doporučil podpořit Klause.
 
Předsednictvo zelených jedná o stranickém osudu Olgy Zubové, která kvůli zdravotním problémům nebyla přítomná na páteční volbě. Hlavním důvodem nespokojenosti není její nepřítomnost, ale způsob omluvy.

Zelení dnes pravděpodobně k žádnému definitivním závěru nedojdou, neboť Zubová se opět kvůli nemoci schůze neúčastnila. Podnět k diskusi dala na jednání Dana Kuchtová, podle které se Bursík a Jacques zachovali v pátek vůči Zubové neadekvátně a měli by se jí omluvit.

Zítra se schází poslanecký klub Strany zelených, kde zřejmě budou diskuse o stranickém osudu poslankyně pokračovat.