Stát vyplatil přes sedmdesát tisíc zloději kondomů. Kvůli nouzovému stavu dostal nepřiměřený trest

Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo odškodnění 74 tisíc korun muži, který na začátku koronavirové pandemie ukradl z obchodu přes čtyřicet kondomů. Kvůli nouzovému stavu dostal dva roky vězení, podle Nejvyššího soudu byl ale trest nepřiměřeně přísný. Justice později snížila verdikt na osm měsíců, recidivista tak strávil za mřížemi o rok navíc. Vyplývá to z rozhodnutí ministerstva, které Česká televize získala.

Přes čtyři desítky kondomů odcizil muž z obchodu v Plzni 2. dubna 2020, tedy přesně tři týdny po vyhlášení nouzového stavu. Protože už byl v minulosti za krádeže trestaný, poslal ho soud do vazby, kde strávil tři měsíce. V červenci mu krajský soud uložil 27 měsíců vězení s tím, že kvůli nouzovému stavu použil přísnější kvalifikaci. Teoreticky mohl sáhnout až k osmiletému trestu.

Zvrat nastal po více než roce. V listopadu 2021 do kauzy zasáhla tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která se kvůli nepřiměřeně přísnému verdiktu obrátila na Nejvyšší soud. Ten, podobně jako v desítkách dalších podobných případů, její stížnosti vyhověl a rozsudek zrušil. Uložit delší vězení šlo podle soudců jen tehdy, když čin souvisel s pandemií a nouzovým stavem.

Kvůli recidivě dostal menší odškodné

Nejvyšší soud tak muže dva dny před Štědrým dnem pustil na svobodu a nařídil nižším instancím, aby případ znovu projednaly. Nový rozsudek padl v říjnu 2022 a vyměřil osmiměsíční nepodmíněný trest. Za mříže už se ale muž nevrátil, protože si předtím odseděl více, než kolik určil změněný verdikt.

Letos v březnu pak jeho advokát poslal na ministerstvo spravedlnosti žádost o odškodnění za nemajetkovou újmu. Resort nárok na odškodné přiznal, místo požadovaných 186 tisíc korun ale vyplatil částku 74 tisíc. Snížení odůvodnil opakovanou trestnou činností i tím, že muž nepředložil doklady o tom, že by věznění závažněji ovlivnilo jeho pracovní nebo rodinný život.

Nejvyšší soud zasáhl kvůli nepřiměřeným trestům během nouzového stavu do desítek kauz. Byl mezi nimi i případ Lukáše Kaliny, který byl za krádež pěti housek v dubnu 2020 odsouzen na dva roky. Soud mu později snížil trest na deset měsíců. Další kauzy se týkaly odcizení kleští a šroubováku nebo alkoholu a podtácků. Přísnější trest za krádeže během nouzového stavu dostalo podle projektu Legal Data Hub minimálně 466 lidí.