Soud znovu osvobodil bývalého poslance Vondrušku

Liberec - Okresní soud v Liberci dnes znovu zprostil obžaloby bývalého poslance KSČM Josefa Vondrušku. Ten měl podle obžaloby na začátku 80. let, kdy působil ve věznici v Minkovicích u Liberce, týrat politického vězně Jiřího Wolfa. Za zneužití pravomoci veřejného činitele Vondruškovi hrozilo deset let, státní zástupce požadoval podmíněný trest.

„Nesouhlasím s argumentací soudu, s hodnocením důkazů. Mám za to, že skutky byly prokázány v hlavním líčení,“ uvedl státní zástupce Miroslav Mareš. Proto se na místě proti rozsudku odvolal.

Podle soudce Pavla Pachnera ale lze vycházet jen z výpovědi Wolfa. „Žádný jiný důkaz není, sám Wolf říká, že u toho nikdo nebyl,“ konstatoval soudce. Wolf tehdy napadení nikde nehlásil ani nevyhledal lékařské ošetření. Vondrušku by podle soudce mohli odsoudit jen v případě, pokud by byli o jeho vině stoprocentně přesvědčeni, „Pochybnosti nelze vykládat v neprospěch obžalovaného,“ zdůraznil soudce.

Při prvním procesu sice vězni popisovali otřesné podmínky v nápravném zařízení i trestání za neplnění náročných pracovních norem v závodu národního podniku Preciosa, nikdo ale nemohl přímo dosvědčit, že by Vondruška Wolfa bil. V opakovaném procesu to pak tvrdil bývalý vězeň Pavel Skramlík, odsouzený za loupež. Obhájce Kolja Kubíček však jeho výpověď v dnešní závěrečné řeči označil za nevěrohodnou. Ani soud k této výpovědi nepřihlédl, podle Pachnera vypovídal Skramlík v rozporu s Wolfem.   

U soudu také vypovídal někdejší vězeň Josef Bek, který napadl spolu s dalšími Vondrušku v roce 1974 při pokusu o útěk. Za pokus o vraždu byl Bek následně odsouzen k trestu 11 let vězení. Podle Beka si vybrali Vondrušku kvůli tomu, že byl z bachařů „nejzlejší“. Pamatoval si ho hlavně kvůli tomu, že ho v poutech nechal přivázaného venku za katr, když nechtěl jít do práce. Stát tam musel v zimě po dobu celé směny, obvyklý trest prý býval umístění do takzvané díry. Někdejší zaměstnanci věznice se naopak postavili na stranu Vondrušky, o fyzickém týrání vězňů údajně nikdo z nich nic nevěděl.

Sám Vondruška byl s verdiktem spokojen. „Jsem rád, že soud byl natolik uvážlivý, že z procesu právního neudělal proces chemicko-bilogický,“ řekl. Wolf se kvůli nemoci dnešního líčení nezúčastnil.

Liberecký soud už Vondrušku jednou zprostil obžaloby. Hradecký krajský soud však osvobozující verdikt zrušil, mimo jiné pro nedostatky v hodnocení důkazů.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)