Soud zamítl obnovu 40 let starého případu disidenta Wonky. Podle advokáta je ale potřeba věc dotáhnout

Okresní soud v Trutnově zamítl obnovit řízení v 40 let starém případu disidenta Pavla Wonky, který se týkal údajného neoprávněného vniknutí do bytu jeho tchyně. Za to ho trutnovský soud v roce 1981 odsoudil. O obnovu řízení usiluje Jiří Wonka, který se roky snaží očistit jméno svého bratra, který v roce 1988 za nevyjasněných okolností zemřel ve vězení, kam ho tehdy soud poslal v jiném případu.

Nynější rozhodnutí zdůvodnil soud tím, že nejsou žádné nové okolnosti. „Soud neshledal důvody pro obnovu řízení,“ řekla předsedkyně senátu Veronika Tomanová.

Státní zástupce i advokát bratrů Wonkových podali proti rozhodnutí stížnost. Případem se tak bude zabývat Krajský soud v Hradci Králové. „Soud měl rozhodnout, že i kacíř a rebel má právo na spravedlivý proces,“ řekl advokát bratrů Wonkových Lubomír Müller.

Jeho cílem je, aby soud v obnoveném řízení zamítl obžalobu, na základě které Wonku v roce 1981 trutnovský soud odsoudil k peněžitému trestu. „Jde o mravní spornou otázku, jde o to, aby byl očištěn, zproštěn obžaloby. Někteří říkají, že byl odsouzen za obecně kriminální čin, nikoli pro nějakou protistátní činnost. Je na místě, aby tato věc byla řádně dotáhnuta do konce, aby to bylo dáno právně do pořádku,“ uvedl Müller.

Podle Jiřího Wonky už Okresní soud v Ústí nad Orlicí v roce 1986 uznal argumenty jeho bratra Pavla, že nešlo o neoprávněné vniknutí do bytu, a rozhodl, že rozsudek z roku 1981 bude zrušen, a povolil obnovu řízení. Následně ovšem soudy případ zastavily pro neúčelnost, protože v jiné věci Wonkovi hrozil vyšší trest, aniž by rozhodly o Wonkově vině v případu s bytem. 

Jiří Wonka
Zdroj: David Taneček/ČTK

Smrt ve vězení

Před listopadem 1989 byl Pavel Wonka za své názory a činnost perzekvován a několikrát skončil ve vězení. Za mříže se poprvé dostal za kritiku nešvarů v zaměstnání, oficiálně ale za rozkrádání. Podruhé Wonku do vězení dostala jeho snaha kandidovat ve volbách jako nezávislý kandidát. Odsouzen byl však za zcela smyšlené činy.

Z vězení se podruhé dostal již v zuboženém stavu, protože zde byl stejně jako jeho bratr Jiří šikanován a týrán. Po dvou měsících na svobodě ho policie v dubnu 1988 opět zatkla. Důvodem bylo odmítnutí ochranného dohledu. K soudu pak byl dopraven v zuboženém stavu na kolečkovém křesle.

Ve vězení měl strávit dalších pět měsíců. Ovšem už o několik dní později, 26. dubna 1988, za dosud nevyjasněných okolností zemřel v královéhradecké věznici. Bylo mu 35 let. Zpráva o jeho úmrtí vyvolala pobouření i ve světě. Pohřeb se uskutečnil v rodném Vrchlabí za účasti asi dvou tisíc lidí, včetně zástupců osmi velvyslanectví západních zemí. Za Wonkovu smrt nebyl nikdo potrestán.

Po roce 1989 byl plně rehabilitován, na jeho počest po něm byly pojmenovány most v Pardubicích a ulice v Hradci Králové, Žďáru nad Sázavou, České Skalici, České Lípě a Praze. V roce 2013 byl posmrtně oceněn prezidentem Milošem Zemanem medailí Za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů. Před dvěma lety bylo oběma bratrům Wonkovým uděleno osvědčení pro účastníky odboje a odporu proti komunismu.

Pamětní deska Pavla Wonky
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Kontroverzní dokument

V listopadu 2014 měl premiéru dokument režisérky Libuše Rudinské nazvaný Pavel Wonka se zavazuje, který byl přijat kontroverzně. Autorka totiž zpovídala osoby, které s ním přišly do styku z okruhu přátel i z okruhu StB. Za snůšku lží, polopravd a věcí vytržených z kontextu označil dokument bratr Pavla Wonky Jiří.

Podle Jiřího Wonky jeho bratr nikdy vědomě nespolupracoval se Státní bezpečností a závazek o spolupráci, který byl v dokumentu jedním z hlavních důkazů, nemohl v létě 1983 podepsat. Byli spolu totiž na dovolené.