Soud propustil z vězení žháře z Vítkova

Okresní soud v Karviné z vězení podmínečně propustil Jaromíra Lukeše. Muž byl odsouzen ke dvaadvaceti letům vězení za rasově motivovaný žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově v roce 2009. Propuštění doporučil i státní zástupce. Naopak zástupci poškozené rodiny byli proti. Rozhodnutí je pravomocné, obě strany se vzdaly práva na odvolání. Lukeš už opustil vězení. Ze čtyř mužů odsouzených za žhářský útok ve Vítkově tak zůstává za mřížemi jeden.

Lukeš ve vězení strávil více než patnáct let. Soudkyně nechala před rozhodnutím vypracovat jeho psychologický posudek. Ten původní z doby po dopadení Lukeše charakterizoval jako nevyrovnanou a egoistickou osobnost. Objevil u něj například i inklinaci k extrémním pravicovým názorům s xenofobními náznaky či zvýšenou agresivitu. Závěry aktuálního posudku od stejného znalce popisují pozitivní změny. Například i to, že se změnil jeho hodnotový žebříček. Už se nekloní k radikální pravici.

Lukeš v květnu u soudu vyjádřil lítost nad svým konáním, zástupci věznice i probační a mediační služba jeho žádost podpořili. Resocializace odsouzeného je podle nich možná, ve vězení se chová vzorně.

Poškozená rodina s propuštěním nesouhlasí

Při podmínečném propuštění stanovil soud zkušební dobu na sedm let. Lukeš se také nesmí přibližovat k rodině popálené romské dívky Natálky. Její matka Anna Siváková s podmínečným propuštěním Lukeše nesouhlasí.

„Přišli jsme o majetek, zdraví i budoucnost. Když byli propuštěni první dva žháři, nemohli jsme tomu uvěřit. Splácí (Lukeš) malé částky. Omluvný dopis poslal po více než po deseti letech,“ uvedla ve vyjádření, které soudkyně přečetla. Markus Pápe, který zastupuje otce Natálky Pavla Kudrika, řekl, že podle něj Lukeš nesplnil podmínky nutné pro propuštění. „Například neplatí škodu,“ upřesnil. Odsouzení mají Natálce zaplatit přes devět milionů korun a dalších přibližně sedm milionů korun pojišťovně.

Soudkyně Hana Raszyková, která rozhodla o Lukešově podmínečném propuštění, předpokládá, že na svobodě bude schopen poškozeným platit vyšší částky. Lukeš předložil, že má zajištěnou práci u svého strýce. „Prokázal také dostatečné polepšení. Lze očekávat, že bude v budoucnu vést řádný život,“ míní předsedkyně senátu.

Dívka má doživotní následky

K rasově motivovanému útoku na romskou rodinu došlo v dubnu 2009. Lukeš, který se aktivně hlásil k neonacistické scéně na Opavsku, byl jedním z iniciátorů. Podle dřívějšího rozsudku to byl on, kdo vytipoval dům ve Vítkově, na který skupinka sympatizantů extrémní pravice zaútočila. Tři maskovaní pachatelé tehdy vhodili do oken přízemního domu každý po jedné zápalné lahvi naplněné benzinem. Pak žháři ujeli autem, v němž čekal jejich komplic. Mohutný požár, který pachatelé založili, málem připravil o život tehdy ani ne dvouletou holčičku a zranil její matku a otce.

V době útoku bylo v domě osm lidí. Nejhůř dopadla právě malá Natálka, která utrpěla popáleniny na téměř osmdesáti procentech těla. V kritickém stavu byla převezena do nemocnice, z níž ji lékaři propustili po osmi měsících. Dívka přišla o tři prsty na rukou a má další doživotní následky, opakovaně musí podstupovat operace. S méně vážným zraněním vyvázla z hořícího domu dívčina matka Anna Siváková a také její partner Pavel Kudrik.

Pachatele rasově motivovaného činu se policii podařilo vypátrat po čtyřech měsících. Na stopu útočníků kriminalisty přivedl dobrovolný hasič z Opavska, který v osudný den zaslechl telefonát své známé s jedním z pachatelů. Když se muž z médií dozvěděl o tragédii ve Vítkově, oznámil podezřelý hovor policii. Detektivové, kteří na případu pracovali, zadrželi v polovině srpna 2009 tucet extremistů. Čtyři z nich nakonec žalobce obvinil z pokusu o vraždu s rasovým motivem.

Obžalovaní tvrdili, že nevěděli o lidech v domě

Soudní proces začal v květnu 2010 v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedli David Vaculík, Jaromír Lukeš, Václav Cojocaru a Ivo Müller. Podle expertů na extremismus patřili všichni čtyři mladíci k aktivním neonacistům, což dokazovaly předměty nalezené při domovních prohlídkách. David Vaculík navíc do soudní síně opakovaně přišel v oblečení značky Thor Steinar, která se mezi neonacisty těší značné oblibě.

Obžalovaní se u soudu bránili tím, že netušili, že domek je obydlený. Údajně ho považovali za skladiště kradených věcí. Obhájci proto žádali, aby soud čin posuzoval nikoli jako pokus o vraždu, ale jako obecné ohrožení nebo ublížení na zdraví. Jeden z advokátů navíc nepřímo obvinil rodiče popálené dívky ze spoluviny na vážném zranění jejich dítěte, protože ho prý z hořící místnosti vynesli pozdě.

Soud o podmínečné propuštění Jaromíra Lukeše v září 2024
Zdroj: ČTK/Vladimír Pryček

Soud útok přirovnal ke křišťálové noci

Prvoinstanční verdikt padl 20. října 2010. Soud dospěl k názoru, že obžalovaní věděli, že dům je obývaný. Čin pachatelů označil za brutální útok a přirovnal ho ke křišťálové noci, během níž nacisté v listopadu 1938 vypalovali synagogy a další židovské cíle. Podle rozsudku muži útok naplánovali jako náhradu za to, že se kvůli vysokým nákladům nezúčastnili neonacistické demonstrace v Čechách.

Vaculík, Müller a Lukeš dostali tresty v délce dvaadvaceti let. Přitížil jim fakt, že už v minulosti byli souzeni za násilné zločiny či propagaci nacismu. Čtvrtý odsouzený Cojocaru odešel ze soudní síně s trestem o dva roky kratším. Soud vzal v úvahu, že předtím nebyl trestaný, na organizaci útoku se nepodílel a k ostatním se přidal na poslední chvíli.

Všichni odsouzení se proti verdiktu odvolali. Případ se tak dostal před Vrchní soud v Olomouci, který na jaře 2011 snížil Müllerovi trest o dva roky na dvacet let. Učinil tak s ohledem na to, že se přiznal a projevil lítost. Ostatním třem odsouzeným soud tresty potvrdil, stejně jako to později učinil i Nejvyšší soud. V roce 2014 pak Ústavní soud odmítl Lukešovu a Vaculíkovu stížnost s tím, že nezjistil nic protiústavního a justice postupovala a rozhodla správně.

Součástí trestu je i odškodné

Odsouzení také musejí splácet několikamilionové odškodné. Anna Siváková loni v lednu deníku Právo řekla, že Cojocaru a Müller posílají měsíčně dohromady zhruba tři tisíce korun, Lukeš platí nejvýše dvě stě korun, Vaculík neposlal prý nic. Součástí rozsudku je dále povinnost uhradit zdravotní pojišťovně 7,5 milionu za léčbu popálené Natálky. „Mohu potvrdit, že nám vyčíslenou škodu od soudního rozhodnutí dosud stále hradí v pravidelných splátkách,“ uvedl loni v lednu pro Novinky.cz mluvčí zdravotní pojišťovny RBP Ivo Čelechovský.

V polovině loňského května se dostali na svobodu Cojocaru a Müller, kteří za mřížemi strávili dvě třetiny trestu, tedy dvanáct let. Žalobce v obou případech se žádostí souhlasil. Oba podle obhájce ve vězení pracovali. Soud jim stanovil zkušební dobu na sedm let a probační dohled. Splácet musejí i náhradu škody. Vaculík a Lukeš, kteří dostali přísnější tresty, ve vězení zůstali. Lukeš o propuštění po odpykání dvou třetin trestu požádal letos na jaře. Vaculík ve vězení stále zůstává.