Soud chce Dbalému vrátit pas a zrušit dohled, žalobce se obává útěku do ciziny

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý by mohl získat zpět cestovní doklady a kauci, kterou zaplatil za propuštění z vazby. Pražský městský soud mu také chce podle informací České televize zrušit dohled probačního úředníka. Dozorující státní zástupce Zdeněk Matula proti rozhodnutí soudu podal stížnost. Obává se, že by Dbalý mohl situace využít a uprchnout do ciziny. Exředitel Homolky již byl nepravomocně odsouzen v kauze údajného ovlivňování tendrů nemocnice a kvůli smlouvám na poskytování právnických služeb. Hrozí mu několik let za mřížemi.

Vladimír Dbalý byl v dubnu 2015 propuštěn z vazby, musel ale složit kauci a splnit další podmínky. Soud nyní rozhodl o jejich uvolnění, což se ale nelíbí Zdeňku Matulovi. „Jde o stížnost státního zástupce proti usnesení Městského soudu v Praze o návrhu na zrušení peněžité záruky, slibu, dohledu probačního úředníka a vrácení cestovních dokladů,“ sdělila mluvčí soudu Markéta Puci. 

Jak zjistila ČT, městský soud rozhodl o zrušení opatření, ke kterým sám přistoupil mimo jiné z obavy, aby lékař neuprchl do zahraničí, před několika týdny. „Soud všechna opatření nahrazující vazbu u jednoho z obžalovaných zrušil, neboť dospěl k závěru, že u něj nadále není dána důvodná obava, že uprchne nebo se bude skrývat,“ uvedl k případu dozorující státní zástupce Zdeněk Matula.

Žalobce s tím, že by měl Vladimír Dbalý dostat zpět cestovní doklady a přestat se hlásit probačnímu úředníkovi, nesouhlasí – a nemyslí si, že by už útěk do ciziny nehrozil. „Proti tomuto rozhodnutí jsem si podal stížnost, neboť mám za to, že tato obava je u obžalovaného dána i nadále,“ vysvětlil státní zástupce Zdeněk Matula, který má korupční kauzu na starosti.

Chorobopisy a gama nůž

Usnesení soudu se týká první větve korupční kauzy, ve které byl Dbalý v roce 2018 nepravomocně odsouzen v souvislosti s ovlivňováním tendrů na digitalizaci chorobopisů a nákup Leksellova gama nože. Do Dbalého kapsy šly údajně úplatky za zhruba 27,8 milionu korun. Soud lékaře poslal na devět let do vězení a rozhodl o propadnutí jeho majetku.

Někdejší šéf Nemocnice Na Homolce se proti verdiktu odvolal. V kauze figuruje dalších šest obžalovaných. Ti si mají podle nepravomocného rozhodnutí soudu odpykat za mřížemi tresty v délce od čtyř do osmi let a dostat citelné peněžité tresty.

Případ je známý mimo jiné pro klíčové důkazy, které Dbalého pomohly usvědčit. Vedl si velmi podrobný deník s každodenními záznamy o událostech ze svého života. Lékař v nich údajně popisoval i úplatky, které dostával. S balíčky peněz se navíc fotografoval.

Zatím nepravomocný verdikt padl koncem loňského roku i v druhé větvi případu. Ta se týká mimo jiné smluv na poskytování právnických služeb. Třetí kauza souvisí s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie. Soudní řízení v tomto případě zatím nebylo ukončeno.