Sněmovna zřídila komisi k reorganizaci policie, Šlachta byl u Zemana

Poslanecká sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k reorganizaci policie. Pokud poslanci zvolí jejího předsedu, mohla by začít pracovat již od pátku. Členy bude vybírat sněmovna ve středu, celkem jich má být sedm. Výsledky vyšetřování by měla komise přednést plénu do konce října.

Vyšetřovací komise by se měla zabývat různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství ohledně policejní reorganizace.

Pochybnosi o úkolu komise v minulosti vyjadřovali zástupci hnutí ANO. Chtěli, aby poslanci nejprve vyslechli zástupce ÚOOZ Roberta Šlachtu a olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvána. ANO s tímto návrhem neuspělo ani na bezpečnostním výboru, ani na plénu.

Šlachta se potkal se Zemanem

Odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta se v úterý setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Podle jeho mluvčího o schůzku požádal Šlachta. Brzy již bývalý šéf ÚOOZ na své místo rezignoval, protože s reorganizací policie nesouhlasí. Plánované změny v policejních útvarech vyvolaly v uplynulých týdnech také ostrý spor mezi koaličními stranami ČSSD a hnutí ANO.

Robert Šlachta
Zdroj: ČT24