Sněmovna ještě před volbami projedná šrotovné či povodňové dluhopisy

Praha - Poslanci by ještě před říjnovými volbami měli projednat šrotovné či zrušení regulačních poplatků. Sněmovně to dnes doporučil organizační výbor. Podle něho by se poslanci měli věnovat pouze zákonům, které jim vrátil Senát a prezident, protože na nic více již nezbude čas. Na program se tak zřejmě dostane celkem 28 bodů, z toho 13 zákonů. Přes sto zákonů v různé fázi schvalovacího procesu, mezinárodní smlouvy i další vládní návrhy tak zřejmě ztrácejí naději na zařazení do platné legislativy.

Téměř jistě spadnou pod stůl třeba návrhy na omezení imunity zákonodárců, přímou volbu prezidenta, zavedení otcovské dovolené, regulace nájemného nebo snížení DPH v restauracích. „Samozřejmě poslanecká sněmovna se může rozhodnout o tom, že zařadí ještě další body,“ uvedl pro ČT předseda dolní parlamentní komory Stanislav Vlček (ČSSD).

Je tedy možné, že některé body sněmovna před zahájením schůze nově zařadí do programu, nebo naopak body navržené výborem vyřadí. Ty, které nebudou do voleb schváleny, bude muset znovu projednat nová vláda i sněmovna. Týkat se to bude zřejmě i v poslední době hodně diskutovaného návrhu rozpočtu na rok 2010.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

O projednání zákonů z pera ministrů Fischerova kabinetu s největší pravděpodobností požádá i vláda. Dostat by se ale mělo jen na zlomek z dvou desítek zákonů, které dočasný kabinet připravil. „Lze očekávat například návrh zákona o státním dluhopisovém programu v souvislosti s letošními povodněmi,“ řekl ČT premiérův mluvčí Roman Prorok.