Silnice bude o Velikonocích hlídat až 1500 policistů

Praha – O Velikonocích bychom si již tradičně měli dávat pozor na silnicích. Na největší provoz by se měli řidiči připravit v pátek a v pondělí odpoledne. To je totiž doba, kdy lidé na svátky odjíždějí a po prodlouženém víkendu se zase vracejí zpátky domů. Dopravní policie, která vyšle k silnicím až 1 500 policistů, bude kontrolovat především, zda řidiči nepožili před jízdou alkohol. Ředitel dopravní policie Leoš Tržil na tiskové konferenci také varoval, že s příchodem jarního období bude na silnicích víc motorkářů. Na prevenci nehod u těchto řidičů se chce policie také zaměřit.

Prodloužený velikonoční víkend přináší řadu rizik v dopravě. Počet nehod v loňském roce byl podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila nízký. Zahynulo pět lidí - dva motorkáři, dva řidiči aut a jeden cyklista. Příčinami nehod byla nepozornost, rychlost a nevěnování se řízení. 

Podle Tržila je otázkou, do jaké míry se trend z loňska v letošním roce udrží. „Vzhledem k tomu, že vyšly letošní Velikonoce na konec března a počasí nám ještě moc nepřeje, neočekáváme nějaké zásadní problémy. I přesto ale připravujeme opatření, která by měla pomoct zlepšit situaci,“ dodal. Ze statistik je ale patrné, že když Velikonoce připadají na konec března nebo začátek dubna, prší a je zima, řidiči jsou mnohem opatrnější. „Dá se předpokládat, že nebudou vyjíždět motorkáři, nebude tolik cyklistů,“ dodal Tržil.

„Naší ambicí je dohlížet nad zvýšeným provozem, řešení mimořádných událostí a pokud možno co nejrychleji šetřit dopravní nehody. Očekáváme zvýšený nárůst zejména víkendové dopravy,“ vyjádřil se Tržil. Policejní prezident vyhlásil celorepublikové dopravní bezpečnostní opatření. To zahrnuje několik rozdělení.

Ve středu, čtvrtek, sobotu, neděli a v úterý je naplánován zvýšený dohled. Hlavní nápor se očekává v pátek odpoledne, kde bude výrazně posílen dohled na komunikacích. A dále pak v pondělí, které souvisí s návraty. V souvislosti s těmito opatřeními budou prováděny regionální dopravní bezpečnostní akce zaměřené na problematiku Velikonoc.

Samotnou kapitolou je podle Tržila i zajištění některých sportovních a kulturních akcí, které probíhají v jednotlivých regionech. „Řidiči by měli o Velikonocích počítat se zvýšeným provozem, tvorbou kolon, s uzavírkami a omezeními,“ podotkl.