Shromáždění na Staroměstském náměstí. Akademici předali ocenění Jiřímu Bradymu

28. říjen na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)

V den státního svátku České republiky se udílelo vyznamenání i na Staroměstském náměstí, na setkání lidí kritizujících postup Hradu v kauze neocenění Jiřího Bradyho. Právě ten v centru Prahy převzal Medaili Univerzity Palackého. Akce se na zaplněném náměstí zúčastnili místopředseda sněmovny Petr Gazdík, ministři Daniel Herman a Marian Jurečka nebo zástupci akademické obce. Akci moderoval kandidát na prezidenta Michal Horáček.

Medaili s dvojportrétem Josefa Dobrovského a Františka Palackého předal Bradymu rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. „Dovolte mi, abych ocenil vaši neúnavnou osvětovou činnost o hrůzné pravdě holocaustu, vaši pomoc této zemi po roce 1989 a také vaši obhajobu lidských práv,“ prohlásil Miller na adresu oceněného Jiřího Bradyho.

„Jsem rád, že jsem mohl demokracii pomoct,“ zareagoval Brady, jemuž se dostalo i ocenění od zlínského primátora. Akci zakončilo rozsvícení svíček a zpěv české státní hymny.  Stovky lidí se pak vydaly na protestní pochod přes Karlův most a Malostranské náměstí na Pražský hrad.

S sebou nesly sochu Miloše Zemana s havranem na hlavě a metálem v zobáku. Na Hradčanském náměstí pak tento metál připíchli na sochu rozteklého Zemana. „Je to řád východních větrů,“ řekl jeden z organizátorů. Lidé s sebou měli české i tibetské vlajky a řadu transparentů. Cestou provolávali hesla jako „Miloše do koše“, „Nejsme Čína“, „Miloši končíme“ nebo „Ruský šváb“. V projevu vzdali na náměstí hold prezidentu T. G. Masarykovi a Václavu Havlovi. „Havel žije!“ křičeli následně.

Pithart: Přivedli nás sem Havel, dalajlama a také Jiří Brady

Zaplněné Staroměstské náměstí pozdravil na úvod místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík. „To, že jste sem přišli, znamená, že pozitivní emoce 28. října a jeho výročí platí i dnes, že i dnes chceme žít v takovém státě. Ve státě, který byl svobodný, demokratický, před nikým se nehrbil, byl ekonomicky silný a mezinárodně uznávaný a kde platilo právo a slušnost,“ konstatoval Gazdík.

Mezi prvními řečníky vystoupil bývalý předseda české vlády a Senátu Petr Pithart, jenž připomněl, kdo lid přivedl na náměstí. „Byli to přece Václav Havel a dalajlama a také pan Jiří Brady,“ řekl za velkého potlesku zaplněného náměstí. 

Buďte kritičtí k chýrám, které se jako laviny šíří nejen po sociálních sítích. Nevěřme trollům a štváčům, domácím i cizím, vystrčme ale hlavy i ze svých bublin, buďme kritičtí a nároční sami k sobě, snažme se rozumět i těm, kterým nerozumíme.
Petr Pithart
Historik a politik

Pithart zároveň připomněl historii Československa i příčiny jeho rozpadu. „Dnes už zase žijeme v čase hrozících krizí,“ uvedl. Varoval mimo jiné před nacionalismem a neschopností se domluvit. „Státy kolem nás se zříkají vymožeností liberální demokracie, Evropská unie se drolí, Amerika doslova puká,“ dodal Pithart. 

Na akci vystoupili i dva ministři za KDU-ČSL, Marian Jurečka a Daniel Herman. „Jsem hrdý, že jsem měl tu čest přivítat dalajlamu. A udělal bych to znovu, protože to je správné, vždycky byl v naší zemi vítán. Hlásíme se tím k odkazu pana prezidenta Václava Havla,“ podotknul Herman.

Poslankyně za ODS Miroslava Němcová připomněla na shromáždění osud sestry Jiřího Bradyho, která zahynula během druhé světové války v Osvětimi, i osudy dalšího milionu a půl dětí, jejichž životy skončily v nacistických koncentračních táborech.

„Přišla jsem sem ale také proto, abych nahlas řekla, že nejsme a nechceme být ruskou gubernií. Že nejsme a nechceme být maňásky v rukou Ústředního výboru Komunistické strany Číny,“ zdůraznila Němcová.