Severočeská ČSSD chce odvolat Bendu z čela nemocnic

Ústí nad Labem - Krajský výkonný výbor ČSSD v Ústí nad Labem navrhl odvolání Petra Bendy z čela zdravotnického holdingu Ústeckého kraje - Krajské zdravotní. Sociální demokraté o tom rozhodli na pondělním jednání krajského výkonného výboru. Ve svém usnesení o odvolání požádali krajské radní. Že ústečtí sociální demokraté Bendu v čele Krajské zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic Ústeckého kraje, již nechtějí, potvrdil poslanec Jaroslav Foldyna.

Bývalý předseda krajské organizace ČSSD Benda na pondělním jednání chyběl, stejně jako ostatní zástupci sociálních demokratů z Teplicka. O odchodu Bendy může rozhodnout pouze krajská rada, která je zároveň valnou hromadou společnosti. V ní má sociální demokracie sedm hlasů a jeden patří právě Petru Bendovi, další tři hlasy má ODS a jedno místo patří někdejšímu kandidátovi Severočechů.cz Mirko Bernasovi.

Krajská zdravotní spravuje pět velkých nemocnic v bývalých okresních městech. Zaměstnává asi 6 300 lidí a vedení o ní mluví jako o kolosu. Je ale také spojována s údajně podezřelými a předraženými nákupy zdravotnické techniky za stovky milionů. Kvůli nim si ministerstvo financí objednalo audit a následně podalo i trestní oznámení.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Společnosti před několika dny vyměřil antimonopolní úřad za chybné tendry pokuty za 900 000 korun. Krajská zdravotní má zaplatit 700 000 korun za nadlimitní veřejnou zakázku v předpokládané hodnotě 420 milionů korun na doplnění zdravotnického zařízení a přístrojů a 200 000 korun za soutěž na šicí materiály o předpokládaném objemu 50 milionů korun.

Zatímco v prvním případě se Krajská zdravotní odvolala, ve druhém již pokuta platí. Benda již v minulosti tvrdil, že většina nákupů, které jsou Krajské zdravotní vytýkány, se odehrála ještě před jeho nástupem do funkce. Podle Foldyny se ale od nového představenstva a šéfa Krajské zdravotní očekávalo, „že bude řešit věci z minulosti i přesto, že tam ti kolegové sedí.“ To se podle jeho slov ale nestalo. Krajský šéf ČSSD Arno Fišera je přesvědčen, že by holding neměli vůbec vést politici, ale odborníci. O realizaci této myšlenky chce vyjednávat s ODS.

Arno Fišera
Zdroj: ČT24