Šest aktérů metanolové kauzy jde za mříže. Dohromady na 42 let

Zlín - Dohromady 42 a půl roku za mřížemi stráví šest aktérů ostravské metanolové větve. Tresty jim udělil Krajský soud ve Zlíně. Původně jim přitom podle obžaloby hrozily za obecné ohrožení až výjimečné tresty. Státní zástupce Jiří Zemek ale kvůli dřívějšímu rozhodnutí olomouckého soudu v kauze hlavních představitelů metanolové aféry navrhl jejich jednání překvalifikovat.

„Pacienti se k nám dostali až v pokročilé fázi otravy. Byli v kritickém stavu a některé jsme museli i oživovat,“ vzpomněl si na začátek kauzy primář ARO Petr Bocek z Nemocnice Havířov. Právě odtud také pocházela první oběť - dvaašedesátiletý muž, který zemřel na otravu metanolem 3. září 2012. Ze stejného města jsou také dva, nyní už odsouzení, představitelé ostravské metanolové větve. Rozsudek si vyslechli až 2 a půl roku po začátku aféry.

Po více než dvou letech znají své tresty i další aktéři. Z šesti odsouzených si nejvíce odsedí Martin Posládek. Ten stráví za mřížemi osm a půl roku. O jeden rok méně si odsedí Petr Čagan. Trojice Michal Klöse, Martin Svoboda a Bohumil Malátek je odsouzena k sedmi letům vězení. Nejnižší trest odnětí svobody v délce 5 a půl roku si odpyká Václav Zlámal. Miroslav Klösel byl zproštěn obvinění. Šest prodejců a distributorů pančovaného alkoholu má podle soudu na svědomí smrt celkem devíti lidí.

Dalších obětí přibývalo po celé republice a vyšlo tak najevo, že se jedná o sérii otrav na různých místech Česka. Stát kvůli tomu přistoupil k bezprecedentnímu opatření a před více než dvěma lety 14. září vyhlásil prohibici. Na dva týdny tak z českých obchodů i restaurací zmizel veškerý tvrdý alkohol.

Metanol zabíjel po celé Moravě

Metanol byl do nápojů přimícháván na severní Moravě, kde i nejvíc zabíjel. Podle žalobce tam otrávený alkohol dopravoval prodejce Martin Jirout. Ten původně dostal 16letý trest vězení, Vrchní soud v Olomouci ale verdikt za úmyslné obecné ohrožení zrušil a nařídil případ znovu projednat. Právě na rozhodnutí vrchního soudu žalobce zareagoval a navrhl překvalifikování jednání obžalovaných na ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Otrávený alkohol pak měli na severní Moravě distribuovat především bratři Michal a Miroslav Klöselovi. Těm Jirout do Havířova zprostředkoval dodávku asi 2300 litrů závadného alkoholu. Podle státního zástupce se alkohol posléze přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala dostal ke spotřebitelům. Michal Klösel se jako jediný z obžalovaných k činu doznal a omluvil se. Naopak jeho bratr Miroslav není podle výpovědí do kauzy vůbec zapojený, žalobce proto navrhl jej zprostit obžaloby.

Další odsouzený Petr Čagan měl dodat Bohumilu Malátkovi 150 litrů alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku dva lidé, Malátek má na svědomí i další ženu. Čagan měl dopravit alkohol i do Brna, kde jeho konzumaci nepřežil další muž.

Obžalovaní a odsouzení v metanolové kauze
Zdroj: ČT24

Metanol v číslech

  • 47 mrtvých a 90 otrávených – tolik obětí metanolové aféry potvrdilo 4. 2. 2015 policejní prezidium.
  • Množství otráveného alkoholu mohlo zabít až 158 tisíc lidí.
  • Nejmladší obětí byla 21letá dívka.
  • Spis má 31 tisíc stran. Vyšetřovatelé si nechali udělat celkem osm znaleckých posudků. Nejrozsáhlejší z nich sleduje dopady metanolu na zdraví a má přes 2500 stran a vypracovala jej Lékařská fakulta v Hradci Králové. Svým rozsahem nemá tento zdravotnický posudek v republice obdoby.
  • Komise zahrnující toxikology, neurologa, očního lékaře či internistu zpracovávala posudek na 39 zemřelých a na dalších 79 osob, které otravu přežily.
  • Celkem bylo obviněno přes 70 osob, většina za ohrožení zdraví závadnými potravinami. Obžalováno ale bylo jen 31 osob, z toho pouze dvě ženy.

Kauza proměnila tuzemský trh s alkoholem

Přísnější pravidla pro výrobu, distribuci a prodej lihovin zavedl zákon o povinném značení lihu. Výrobci alkoholu také musí nyní na své výrobky dát nové kolky, za které platí vysokou kauci. Ty se na lahve připevňují pod dohledem kamer a k záznamům mají celníci nepřetržitý přístup.

Před metanolovou aférou vypil průměrný Čech 6,9 litru tvrdého alkoholu za rok. Po ní 6,7 litru ročně. Bezprostředně po kauze se také snížil jeho prodej: jen od ledna do července 2013 nakoupili zákazníci o půl milionu litrů tvrdého alkoholu méně než o rok dříve.

Díky vyšetřování metanolové kauzy se také povedlo částečně rozkrýt nelegální byznys s černým alkoholem. Největší „rybou“, která uvízla v síti celníků, je údajný lihový boss Radek Březina, který je aktuálně spolu s dalšími souzen za daňové úniky ve výši 6,7 miliardy korun.