Senátní duel v Ostravě: Hospodaření s vodou a obnovitelné energie

Senátní duel: Ostrava-město (zdroj: ČT24)

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola. Ve volebním obvodu číslo 71 Ostrava-město se utká Leopold Sulovský (Ostravak) s Ivo Gondekem (za ANO). V prvním kole zvítězil Sulovský s 24,82 procenta hlasů, Gondek získal 19,19 procenta hlasů.

Pokud se stanete senátorem, jaké dvě priority se budete snažit prosazovat v horní komoře?

Ivo Gondek: Tím, že pocházím z ostravského regionu, tak to bude v prvé řadě životní prostředí a voda, protože to nás tady nejvíc trápí. Jde především o to, v kterých rukou je voda a hospodaření s ní. Chtěl bych věnovat pozornost tomu, jak se z našich rukou dostala do cizích a jak by se měla vrátit zpátky. Jde i o správně nastavené hospodaření kolem vody a vše s tím související.

Druhé téma, protože pocházím z podnikatelského prostředí, tak to budou všechny otázky kolem jednoduchosti a zahájení podnikání. Jsme v elektronickém digitálním věku a gumová razítka z první republiky i věci s tím související by měly pomalu končit.

Leopold Sulovský: Chtěl bych pokračovat v tématech, která se mi už podařilo otevřít, a to je jednak využitelnost obnovitelné energie, což není příliš populární téma vzhledem ke skandálům, které byly. Solární panely nepatří na pole, ale na střechy. Dnes už existuje spousta nových technologií. Na naši zeměkouli dopadá desetitisíckrát více energie, než jsme schopni spotřebovat. Je pravda, že současné fotovoltaické panely ještě nejsou tak dobré, aby to dokázaly využít. Bez dotací to zatím není konkurenceschopné. Vývoj jde ale stále nahoru, tak abychom nedopadli, že to vše budeme kupovat z Číny.

Jde mi především o legislativu, protože ještě donedávna člověk, který si pořídil jeden, dva fotovoltaické panely, tak se stal automaticky podnikatelem a pokud přišel o práci, neměl nárok na dotaci. To se podařilo před dvěma lety změnit, když jsem podával sedm pozměňovacích návrhů. Teď má přijít z Evropské komise energetický balíček, který by něco z toho mohl řešit. Doufám, že se to podaří rozhýbat trochu víc než před lety.

Už před rokem jsem začal i s tématem financování sportu. To bych chtěl nějakým způsobem dotáhnout do konce, i když jsem přesvědčený o tom, že to vůbec nebude jednoduché. Mým cílem je, aby národ byl zdravý, akceschopný a fyzicky i psychicky odolný. Nebudu jmenovat procenta, kolik je obézních a kolik se vráží peněz na uzdravování takových lidí. Oslabuje se tím ekonomika celého národa. Financování sportu je velmi podhodnocené.

Kolik už jste vynaložili peněz na kampaň a kolik ještě plánujete utratit? Z čeho ji platíte a kdo je váš sponzor?

Leopold Sulovský: Neumím na to odpovědět. Možná, že bych to měl umět, ale nejsem kočí této kampaně. Nebavili jsme se o tom, kolik to stálo. Je pravda, že se hodně investuje do billboardů a letáčků. Před chvílí jsem seděl s šéfem kampaně, kdybych to věděl, tak bych se na to zeptal. Na našem Facebooku Ostravak to určitě bude.

Ivo Gondek: Kampaň jsem financoval ve skromnějších rozměrech. Částka určitě i s příspěvkem od hnutí ANO nepřesáhla půl milionu korun. Je složena zčásti od sponzorů a zčásti od hnutí. Vše je přesně dané na transparentním účtu.

Ve kterém výboru budete chtít zasednout, když se dostanete do Senátu?

Ivo Gondek: Vzhledem k mému podnikání by to asi byl hospodářský výbor, tam mířím v prvním rozmyslu. Je to ale ještě předběžné.

Leopold Sulovský v tuto chvíli sedí v mandátovém a imunitním výboru. Jste místopředsedou výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, členem podvýboru pro sport. Měnilo by se na tom něco, nebo v případě obhajoby mandátu budete chtít zasednout jinde a proč?

Leopold Sulovský: V případě obhajoby bych byl velmi rád, kdyby se nic nezměnilo, protože to prostředí znám a velice dobře se mi spolupracuje s lidmi, kteří zde jsou, i se zázemím, které zde je.

V uplynulé době se objevily debaty o změnách ústavy, zda slouží dobře své věci. Měnili byste něco na české ústavě?

Leopold Sulovský: Nejsem zastáncem změn v české ústavě. V této době bych do ní nezasahoval.

Ivo Gondek: Mám podobný názor. Myslím, že přesně odráží DNA našeho státu i historii národa a není důvod tam něco zásadně měnit.

Když půjdeme konkrétně třeba k zákonu o obecném referendu. Máte v plánu podpořit jeho zavedení do českého právního pořádku?

Ivo Gondek: Ano, líbí se mi to. Budu o to usilovat, ale budu mít některé výjimky a připomínky. Obecné referendum by nemělo hovořit do takových odborných věcí, jako je naše členství v NATO nebo v Evropské unii.

Leopold Sulovský: Jsem pro, ale pouze pro lokální problémy, které lidé znají. Ne na celostátní úrovni.

V úvahách o změně ústavy bývá s odkazem na nízkou účast ve druhém kole voleb do Senátu diskutovaná i změna právě této volby. Byli byste pro to, aby se do Senátu volilo jiným způsobem, než se to děje teď?

Leopold Sulovský: Ne, zůstal bych u současného volebního systému. V Senátu už se o změnách diskutovalo, ale myslím, že nyní není ta správná doba, aby se náš volební systém měnil. Jak lidi donutit, aby šli volit, když už nejsou komunální volby? Za ty tedy děkuju, že na Ostravsku alespoň v třiceti procentech lidé k urnám přijdou, i když se jedná o jejich chodníky a životní prostředí. Je to podivné, protože když se volí do parlamentu, přijde padesát, šedesát procent občanů. Nevím, jak lidi donutit, možná větší propagací, přesvědčit je, že Senát je jedna ze záruk demokracie země. Parlamentní volby tu propagaci mají velice širokou.

Ivo Gondek: Jedna věc, co už řekl kolega, tedy propagace práce Senátu. Ta je nedostatečně v povědomí lidí, proto je možná účast tak nízká. Myslím, že bychom měli také začít respektovat, jak se lidé jinak chovají. Úsměvně bych řekl, že je těžké vytáhnout kamarády na fotbal nebo do lesa, ale na Facebooku jsou všichni vytažení celý den. Čili digitalizace proniká do všech oblastí našeho života, dříve nebo později by měla proniknout i do voleb, tedy do elektronické volby.

Jak se díváte na přímou volbu starostů?

Ivo Gondek: Nemyslím, že je to špatný nápad, ale mohla by nastat situace, kdy bude celá koalice, celé zastupitelstvo proti starostovi. Tam by se musela předně vymezit síla funkce starosty, aby nezpůsobil to, že je zastupitelstvo zbytečné.

Leopold Sulovský: Není to moc šťastná volba. Nemuselo by to dobře dopadnout. Občané zvolí nějakého sympatického člověka, ale jak on má potom poskládat zastupitelstvo a koalice, to už je další věc. Občané rozdají karty a pak se to těžko dává dohromady. I tento systém povolebních jednání je a bude dosti složitý.