Seismická stanice na Šumavě patří k nejcitlivějším na světě. Zemětřesení z Itálie zaznamenala do dvou minut

Z Itálie za dvě minuty, z Japonska za dvanáct. Tak dlouho trvá, než zemětřesení zaměří česká seismická stanice v Kašperských horách na Šumavě. Díky své poloze a okolnímu klidu patří k nejcitlivějším na světě. Seismometr tu denně zapíše v průměru osmdesát záznamů z celého světa.

Nejsilnější otřes, který stanice změřila, byl v roce 1960 v Chile. „Ten byl přes devět stupňů,“ uvedla pracovnice stanice Jana Bartizalová. Středeční zemětřesení v Itálii se podařilo změřit pouze v začátku. „U Itálie jsem mohla změřit jen začátek. Dále se to nedalo vyčíst, protože to byl jeden otřes za druhým,“ vysvětlila Bartizalová.

Dopředu odhalit, kdy se půda začne třást, zatím ve stanici neumí. Podle záznamů ale dokáží odborníci určit, kde se země otřásá nejčastěji. „Poznáme také, jestli je to vzdálené zemětřesení z Japonska. Také Řecko má takový zvláštní charakter,“ sdělila Bartizalová.

Seismická stanice na Šumavě patří k nejcitlivějším na světě (zdroj: ČT24)

Seismometry jsou v Kašperské stanici uložené sto metrů pod zemí v bývalé zlatonosné štole Kristýna. Veškerá data se rovnou přenáší na internet. Všechny záznamy regionálních, ale i světových stanic pak slouží k průzkumu stavby planety a také procesů, které v ní probíhají.

Čeští kynologové jsou připraveni vyrazit do Itálie

Pomáhat po zemětřesení v Itálii jsou připraveni také čeští kynologové. Ti se v minulosti účastnili záchranných misí v Turecku, Íránu a naposledy v Nepálu. O jejich nasazení však zatím Itálie nepožádala.

„Jsme připraveni vycestovat do dvanácti hodin,“ uvedl lektor služební kynologie ministerstva vnitra Gustav Hotový. Podle něj se uvažuje o vyslání přibližně třicetičlenné skupiny záchranářů a šestičlenné skupiny kynologů včetně techniky.

Čeští kynologové jsou připraveni vyrazit do Itálie (zdroj: ČT24)