Sdružení samospráv chce, aby církve stáhly i žaloby na obce

Ke stažení žalob na obce vyzvalo církve Sdružení místních samospráv. Uskupení, které zahrnuje především malé obce, chce, aby se církve ve vztahu k obcím zachovaly podobně jako ke krajům. V jejich případě totiž rozhodli biskupové počátkem července, že se přestanou soudit o majetek, který církve původně chtěly získat v rámci restitucí.

Sdružení místních samospráv se připojilo ke Svazu měst a obcí a Asociaci krajů, které chtějí v srpnu vyzvat biskupy ke stažení žalob. Sdružení se na Českou biskupskou konferenci obrátilo dopisem, uvedl jeho předseda Stanislav Polčák (STAN). 

„Myslíme si, že je to poměrně neodůvodněný postup, kdy jsou zachovány žaloby vůči obcím a nejsou dále vedeny žaloby vůči krajům,“ zdůvodnil výzvu. Vůči členům Sdružení místních samospráv míří asi osmdesát církevních žalob, celkem se obcí týká přes pět stovek sporů.

Církve původně žalovaly kraje i obce o část majetku, který chtěly vrátit v restitucích. Podle zákona o církevních restitucích však měly církve dostat majetek pouze od státu, zatímco za zbytek jim stát vyplácí náhrady. Žaloby zdůvodňovaly církve podezřením, že byla při převodu majetku na kraje či obce porušena blokace, která platila od počátku 90. let.

V reakci na církevní žaloby navrhl Jihočeský kraj v květnu, aby stát církvím zdanil náhrady, které místo části majetku dostávají. U části politiků vládních stran měl návrh ohlas, ačkoli lidovci a také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se postavili proti zdanění. Podporu naopak má jihočeský návrh i u prezidenta Miloše Zemana.