Rektoři se obávají, že veřejné vysoké školy ztratí samosprávu

České Budějovice - Rektoři nesouhlasí s pozměňovacím návrhem vládní novely zákona o rozpočtových pravidlech. Likviduje podle nich samosprávu vysokých škol. Domnívají se, že návrh rozpočtového výboru sněmovny zhoršuje podmínky pro činnost a hospodárnost škol a prakticky znamená podřízenost veřejných vysokých škol ministerstvu financí. Po setkání rektorů v Českých Budějovicích to dnes řekl předseda České konference rektorů (ČKR) Václav Hampl.

Podle rektora Akademie múzických umění v Praze Iva Mathé pozměňovací návrh představuje pro vysoké školy velké omezení a komplikace. „Veřejné vysoké školy jsou už 12 let veřejnoprávní korporací a nepatří mezi státní organizace a najednou by se z nich zase staly státní instituce, které mají účty u České národní banky, a to přináší řadu problémů,“ uvedl.

Taková instituce prý například nemůže vlastnit bankovní karty nebo to přináší různé fakturační problémy. Podle pozměňovacího návrhu by navíc patrně s přebytkem peněz nakládalo ministerstvo financí. „Takže pro dobře hospodařící školy by to znamenalo velké ztráty,“ dodal.

Rektoři se obávají i státního rozpočtu pro rok 2012. Podle předběžných informací by vysokoškolská sféra měla získat v porovnání s letoškem o miliardu korun méně. „Zdá se nám, že navzdory předvolebním prohlášením vysokoškolské vzdělávání přestává patřit mezi vládní priority,“ řekl Hampl.