Ransdorf tvrdí, že byl v bance jako prostředník – zákon prý neporušil

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) oznámil, že ve švýcarské bance, kde ho zadržela policie, byl jako prostředník mezi ní a jejím klientem, od kterého měl plnou moc. Uvedl, že je přesvědčen, že neporušil žádný zákon. Ransdorfa zadržela švýcarská policie ve čtvrtek, v sobotu dopoledne ho propustila, s vyjádřením ale dlouho váhal. Nad jeho mlčením, a to nejenom vůči veřejnosti, ale i v rámci  komunistické strany se podivil její předseda Vojtěch Filip.

Miloslav Ransdorf se po dnu cestování vrátil ze Švýcarska. Odjel v sobotu poté, co ho propustila tamní policie. Zadržela ho ve čtvrtek s dalšími třemi lidmi v curyšské bance Zürcher Kantonalbank, podle slovenských médií se skupina pokoušela vybrat 350 milionů eur. To však zpochybnil jak sám Ransdorf, tak vedoucí jeho kanceláře Helena Suchá.

Europoslanec vydal tři dny po svém zadržení prohlášení, které podle Suché připravoval spolu s právníkem. Oznámil v něm, že je přesvědčen, že neporušil zákon, a že do Curychu přijel, aby navázal komunikaci mezi bankou a vlastníkem konta, kterého Ransdorf v tiskovém prohlášení označil pouze iniciálami V. H. Podle europoslance s ním však banka deset let nekomunikuje. „Lidé kolem pana V. H., především jeho manažer, pan P. G. se domnívali, že mohu s bankou otevřít komunikaci, a proto mne vybavili plnou mocí, která mne k tomuto jednání opravňovala,“ uvedl Miloslav Ransdorf. Svůj vztah ke zmíněnému V. H. však nevysvětlil.

Doklady, které banka a švýcarská policie prohlásily za závadné, prý Ransdorf dostal těsně před návštěvou banky. U policejního výslechu odmítl, že by sám stál za jejich zfalšováním. Dodal, že banka s ním ani nejednala a rovnou kvůli nesrovnalostem v dokladech zavolala policii. Vzhledem k tomu také zpochybnil, že by bance zfalšované dokumenty předkládal.

Ransdorf vydal tiskové prohlášení - zákon prý neporušil (zdroj: ČT24)

Zprávy o zatčení jsou podle Ransdorfa „organizovaná štvanice“

Podle Suché europoslanec nechce přímo mluvit s novináři. Ve svém vyjádření se zmínil o „organizované štvanici“ médií a kritizoval také kolegu z Evropského parlamentu Pavla Svobodu (KDU-ČSL). Ten řekl, že kauza, která se rozpoutala na evropské scéně, nebude vnímána jen jako problém jednoho poslance či politické strany. „Tohle bude připsáno jako černý puntík České republice,“ poznamenal Svoboda.

Miloslav Ransdorf vydal své prohlášení více než den po propuštění. Do té doby jeho stručná stanoviska zprostředkovala veřejnosti Helena Suchá. Europoslanec uvedl, že po propuštění bezprostředně odjel autem ze Švýcarska domů. „Na cestě jsem se vyspal, protože po několika dnech nevyspání (výpadky dodávek léků a inzulínu ze strany vězeňské služby) jsem se cítil velmi unaven,“ dodal.

Komunisté jsou nespokojeni, Ransdorf se s nimi nebaví

V pravidelném rozhovoru pro Frekvenci 1  se k Ransdorfově případu vyjádřil také prezident republiky Miloš Zeman. Vyjádřil přesdvěčení, že europoslanec někomu naletěl. Poznamenal, že by to nebylo poprvé. „Je to člověk, který každému naletí,“ charakterizoval prezident Miloslava Ransdorfa. Upozornil na jeho nákup obrazů, u kterého vyšlo najevo, že jsou to padělky.
„Někomu naletěl,“ míní prezident

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa o sobě Miloslav Ransdorf ale nedal vědět ani představitelům strany, jejímž členem je. Podivil se nad tím v Otázkách Václava Moravce. „Pravděpodobně to považuje za svou soukromou záležitost, takže o tom neinformuje vedení strany. Já považuji za minimálně lidsky slušné, kdyby mi zavolal nebo alespoň jeho asistentka. Ale ani ta nebrala telefon,“ řekl Vojtěch Filip.

Mluvčí komunistické strany Martin Kalous později uvedl, že jediným Ransdorfovým sdělením KSČM bylo zaslání tiskového vyjádření, které e-mailem dostala europoslankyně Kateřina Konečná. To ale komunistům nestačí. „Bude proto oficiálně vyzván, aby osobně orgánům strany předložil veškeré dostupné doklady týkající se této politováníhodné kauzy a odpověděl na případné dotazy ze strany vedení KSČM,“ uvedl mluvčí.

Schůzka europoslance s vedením KSČM by měla proběhnout v úterý. Pro Miloslava Ransdorfa zřejmě nebude příjemná. Poslankyně Soňa Marková podotkla, že „u politiků platí presumpce viny“, ačkoli zdůraznila, že se Ransdorf musí nejprve vyjádřit.

Zadržení v bance, propuštění a řada nejasností

Kauza vypukla v pátek, kdy nejprve týdeník Respekt a po něm další média přinesla informaci, že Miloslava Ransdorfa o den dříve zadržela švýcarská policie. Ta poté potvrdila, že v curyšské bance zadržela čtveřici lidí. „Mezi nimi i toho, kterého jste jmenovali,“ řekl o zadržení europoslance mluvčí curyšské policie Marco Cortesi.

V sobotu policie Miloslava Ransdorfa propustila. Ten vzkázal po vedoucí své kanceláře Heleně Suché, že „v té bance žádný účet nemá a ani neměl a že pro žádný výběr nešel“. Europoslanec si později stěžoval, že mu policisté vše odebrali. „Léky mi byly podávány vězeňskou stráží. Ke všem výslechům jsem chodil spoutaný, s rukama za zády,“ uvedl.

Trojice lidí, které policie zadržela současně s europoslancem, jsou Slováci. Podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka souvisel policejní zásah s pokusem o převod vysoké finanční částky na základě problematických dokumentů. „Doklady byly ze strany banky odhaleny, že neodpovídaly skutečnostem,“ uvedl ministr.