Půl roku poté: Zákaz prodeje pamlsků porušuje každý pátý bufet

Už půl roku si žáci nekoupí na školách cukrovinky, brambůrky a další nezdravé svačinky. Kvůli takzvané pamlskové vyhlášce některé školní bufety skončily - jinde se drží prodejem kancelářských potřeb. Ty, co zůstaly, musely změnit nabídku občerstvení. Pro žáky chystají pomazánkové dny nebo párky v rohlíku bez kečupu. I přesto školní inspekce odhalila, že každý pátý bufet stále prodává nezdravé potraviny.

Sto školních bufetů a 133 potravinových automatů prověřila od ledna školní inspekce. Zjišťovala, jestli dodržují takzvanou pamlskovou vyhlášku. Ta prodej nezdravých potravin na základních školách a nižších gymnáziích od nového roku zakazuje. I přesto každý pátý bufet stále prodává cukrovinky nebo brambůrky. V případě automatů to byla čtvrtina.

Náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys připustil, že školy s vyhláškou bojují. Vymýšlejí proto způsoby, jak vyhlášku obejít. „Někdy nahrazují prodej potravin v bufetu či automatu zavedením svačin do své nabídky školního stravování, a využívají tak skutečnosti, že požadavky na potraviny jsou v tomto případě méně striktní,“ uvedl náměstek. Inspekce taky zjistila, že některé školy raději bufety zavřely, aby předešly problémům s nedodržováním vyhlášky.

To se stalo například na Základní škole Dřevnická ve Zlíně, „Abych kontroloval každou tyčinku, to ne. Našli jsme tomu místu už nové využití a nový bufet prozatím neplánujeme,“ uvedl ředitel školy Pavel Dvořák. Žádné zlepšení podle něj vyhláška nepřinesla. Nezdravé potraviny totiž děti pořizují v obchodech po cestě do školy. „Žáci si tam nakoupí mnohem nezdravější svačinky, než jaké byly ve školním bufetu. Nosí si iontový nápoj a balíčky brambůrek,“ dodal ředitel.

Řada škol si i přes vyhlášku bufety udržela, jejich provozovatelé ale museli vyměnit zakázané potraviny za zdravější alternativy. Ve školním bufetu na Gymnáziu Ústí nad Orlicí tak od ledna mažou dětem tousty pestem, kečup je totiž zakázaný. „Museli jsme úplně obměnit nabídku. Snad jen rohlíky tam zůstaly, ale všechny sušenky, chipsy a čokolády šly pryč,“ řekl současný vedoucí bufetu Daniel Dostrašil.

9 minut
Cajthamlová: Pamlsková vyhláška je v pořádku, jen by si zasloužila úpravy
Zdroj: ČT24

Na pomazánkové dny zase chodí děti na základní škole ve Strání-Květné. Každou středu paní v bufetu namaže žákům rohlíky zdravou pomazánkou. I přesto místní bufet jen přežívá. „Když sem člověk přijde, vidí jen prázdné regály. Žáci si tam můžou dát tak párek v rohlíku, ale bez kečupu a bez hořčice. S tím si paní, co to vede, nevystačí. Zachraňuje ji jen prodej kancelářských potřeb,“ sdělila školní účetní Edita Zetková.

Na menší výdělek si stěžují i další provozovatelé bufetů. „Tržby se nám zkrátily tak o 3 až 4 tisíce,“ uvedla Markéta Šimková, která prodává svačinky žákům na Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci. Právě gymnázia musela řešit další problém. Vyhláška omezila prodej cukrovinek jen pro žáky nižšího gymnázia. Někde to vyřešili čipy nebo dvěma bufety. Jinde bufet pro mladší žáky úplně uzavřely.

„Vysvětlit čtrnáctiletým, že teď ještě nemůžou, až příští rok, je těžké,“ řekl ředitel Gymnázia Uherské Hradiště Zdeněk Botek. V lednu tak z recese krátce starší studenti prodávali těm mladším párky v rohlíku „načerno.“

  • energetické nápoje;
  • výrobky obsahující kofein s výjimkou čaje;
  • výrobky obsahující umělá sladidla s výjimkou žvýkaček bez cukru;
  • v obložených bagetách a pečivu nesmí být kečup, majonéza, dresink nebo hořčice;
  • na mléčné výrobky, pečivo a nesmažené výrobky z masa, vajec nebo luštěnin jsou stanoveny limity soli, cukru a tuku. Sýry například ve sto gramech nesmí obsahovat více než dva gramy soli a třicet gramů tuku;
  • výrobky nesmí obsahovat trans mastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků;
  • ovocné a zeleninové šťávy a nektary nesmí mít přidaný cukr, za který se považuje i med nebo melasa;
  • zpracované ovoce a zeleninu lze prodávat pouze tehdy, pokud neobsahuje více než půl gramu soli nebo jeden gram přidaného cukru ve sto gramech zpracované potraviny.
Načítání...