Prostitutka zemřela na AIDS, po jejích klientech se pátrá

Cheb - Hygienici v Chebu hledají zákazníky prostitutky, která byla nakažena virem HIV. Pátrali po ní dva roky, její totožnost však odhalili až letos v březnu, kdy nemoci podlehla. Informace o případu přinesl jako první server iDnes, podle něj si žena o svých klientech dokonce vedla deník. Hygienici usilují, aby se o nemocné prostitutce dozvěděl co největší počet jejích klientů, kteří by měli kontaktovat krajskou hygienickou stanici v Chebu.

Prostitutka ze Slovenska, které říkali Róza, žila v Česku bez osobních dokladů asi od roku 1995. Působila v nočních klubech na Chebsku, poslední dva roky si se svým německým přítelem pronajímala pokoj v pensionu v Hranicích u Aše. Jeho majitel Pavel Brda vzpomíná, že Róza byla atraktivní žena, uměla se chovat a bavit s hosty německy i česky.

Ženu před dvěma roky začali hledat chebští hygienici. Jako možný zdroj nákazy ji totiž označil HIV pozitivní muž, který s ní měl pohlavní styk. Informace se potvrdily až letos v březnu, kdy Róza v chebské nemocnici zákeřnému viru podlehla. Vedoucí oddělení epidemiologie Krajské hygienické stanice v Chebu Jaroslava Hrabáková prohlásila, že když Róza zemřela, byla potvrzena HIV pozitivní: „Hledáme kontakty, abychom zabránili dalšímu šíření nákazy.“

Jaroslava Hrabáková dokonce získala z utajeného zdroje i kontakty některých klientů Rózy, žena si je zapisovala do diáře. Podle seznamu už hygienici oslovili 20 lidí, kteří mohli být nakaženi. Podle Jaroslavy Hrabákové bylo potvrzeno šest případů, kdy se jednalo i o partnerky zákazníků Rózy.

Podle hygieniků je teď důležité, aby se o nemoci prostitutky Rózy dozvědělo co nejvíc jejích zákazníků. Ti by měli urychleně kontaktovat krajskou hygienickou stanici v Chebu.

V historii testování HIV pozitivity v ČR statistiky do letošního dubna
zaznamenaly celkem 1101 případů. AIDS, tedy syndromem získaného selhání imunity, z nich zatím onemocnělo 248 lidí, z nich 137 zemřelo.