Prokazování původu majetku „sněmovním ležákem“ – ani v úterý na něj nedošlo

Za „zákon pro práskače“ označil opoziční poslanec Marek Benda (ODS) zákon o prokazování původu majetku. Další opoziční strana TOP 09 zase zvažuje ústavní stížnost. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) jde však o důležitou zbraň proti daňovým únikům a korupci. I premiér Sobotka ho označuje za jednu z priorit své vlády – předloha už nicméně 10 měsíců leží ve sněmovně a ještě neprošla ani druhým čtením. To bylo plánované na úterý večer, poslanci se ale k zákonu znovu nedostali.

Princip zákona je jednoduchý: finanční správa bude porovnávat výši majetku s údaji v daňovém přiznání. Pokud hodnota neevidovaného majetku převýší sedm milionů korun, finanční správa vyzve poplatníka k prokázání původu majetku – a případně ho zdaní. Pokud by nezaplacená daň byla nižší než dva miliony, zaplatí podezřelý k 15% dani i 20% penále. Pokud by daň byla vyšší nebo by podezřelý nespolupracoval, tak může penále dosáhnout až 100 procent.

Část opozice se ale proti němu ostře vymezuje. „Přenáší důkazní břemeno na občana proti státu – stát nemusí nic, občan musí prokazovat, že je nevinný. To je podle mého názoru v hlubokém rozporu s ústavními principy tak, jak je známe. Současně je to prostě zákon jen pro práskače,“ shrnul výhrady Marek Benda.  

Kvůli údajnému přenesení důkazního břemene na občana považuje zákon ODS za porušení ústavy. TOP 09 se zase nelíbí, že by mohl být neprokazatelně nabytý majetek zdaněn i tři roky zpětně, proto je ve hře ústavní stížnost: „Podle našeho názoru se jednoznačně jedná o retroaktivní zákon. Ústavní soud zatím velmi důsledně ve svých vyjádřeních i v jiných kauzách trval na tom, že nelze uplatňovat retroaktivitu,“ domnívá se šéf poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. 

Ten, kdo získal své prostředky legálním způsobem, se podle tohoto zákona nemá čeho obávat. Mají se obávat ti, kdo zbohatli okrádáním státu.
Miloš Zeman

Ne všechny opoziční strany ale její odpor sdílejí. „Zákon o prokazování původu majetku byl jedním z našich základních programových bodů před volbami do Poslanecké sněmovny. Tento zákon samozřejmě podporujeme,“ řekl poslanec Úsvitu Martin Lank.

Ani největší opoziční strana KSČM se zavedení prokazování původu majetku nebrání. Její poslanec Zdeněk Ondráček však navrhoval snížení hranice, kdy bude prokazování povinné. Zatímco vláda počítá se sedmimilionovým jměním, komunistický poslanec ji chtěl snížit o další dva miliony.

Podle daňové poradkyně Edity Ševcovicové zákon pomůže zachytit nezdaněné příjmy a zajistit jejich dodatečné zdanění. V Hyde Parku ale upozorňovala i na případná úskalí: „Na druhou stranu může výzvou zasáhnout i ty poplatníky, kteří se žádného závadného jednání nedopustili, a oni budou muset unést důkazní břemeno ke svému obhájení. To z hlediska času i financí nemusí být vždy nenáročné a někdy se mohou dostat i do důkazní nouze, a tudíž může být i zdaněno to, co zdaněno být nemělo, například osvobozené příjmy.“

Zákon je zatím ve druhém čtení. Ministr financí ho považuje za důležitou zbraň proti daňovým únikům. Sněmovna by zákon měla definitivně schválit v květnu, a pokud projde i Senátem a podepíše ho prezident, mohl by začít platit během podzimu.