Program Objev svůj hlas pomáhá samoživitelům. Má ukázat, jak vystoupit z izolace

Události: Podpora samoživitelů (zdroj: ČT24)

Z dat ministerstva práce a sociálních věcí i řady organizací vyplývá, že rodiče samoživitele dlouhodobě nejvíce ohrožuje sociální vyloučení. Pomoci jim chce například program Objev svůj hlas, jehož cílem je ukázat, jak mohou vystoupit z izolace.

Spoluzakladatelka projektu Mámy spolu Renata Pospíšilová má čtyři potomky. Přestože má manžela, mnohokrát se ocitla v nelehké životní situaci. I proto se rozhodla s kolegyní Zlatou Žahourkovou samoživitelům pomáhat. „Procházela jsem si větší či menší sociální izolací. Byla jsem doma s miminkem a moje kamarádky byly v jiné životní fázi,“ popsala Renata Pospíšilová vznik zmíněného projektu.

Společně s Žahourkovou v něm začínají testovat podpůrné mateřské skupiny, kterými se inspirovaly v Austrálii. Pomoc nabízejí matkám v prvním roce po porodu dítěte. „S odbornou lektorkou procházejí různá témata – začínáme kojením přes bezpečnou manipulaci s miminkem. A vždy, když zjistí, že nastal problém, který by se jich mohl týkat, jsou navedeny na další odbornou pomoc. A tím se snažíme předcházet vzniku nebo rozvoji různých zdravotních a sociálních rizik,“ doplnila Žahourková.

Bezplatné poradenství

Osm podobných nápadů pomohl prosadit program Objev svůj hlas. Zároveň ukazuje zejména rodičům samoživitelům, jak vyjít z izolace.

„Proto se jim speciálně věnujeme. Proto nabízíme programy, kurzy, vzdělávání a bezplatné poradenství pro tuhle skupinu z celé republiky,“ konstatovala programová vedoucí společnosti pro zdravé rodičovství Aperio Lucie Ryntová.

Většinu projektů v programu Objev svůj hlas vytvořili přímo samoživitelé, kteří chtějí změnu k lepšímu. Například Lucie Klára Dyntarová, zakladatelka projektu Generační duhový most, organizuje v domovech pro seniory setkávání s dětmi. „Ráda bych pracovala se sólo rodiči například v roli lektorů v tom projektu, protože si myslím, že sociální kontakt je taková síť okolo. Pro děti i jejich rodiče může být velmi podporující,“ vysvětlila Dyntarová, která jako klinická logopedka vytvořila mimo jiné duhové karty pro rozvoj jazyka. V programu je pravidelně využívá.

„Děti s nimi nějakým způsobem ve školkách a školách pracují, a pak i v tom domově pro seniory, kam docházíme, s nimi postupně cvičí. A také senioři s kartami interagují,“ dodala.

Pospíšilová, Dyntarová a další prezentovaly projekty i zástupcům ministerstva práce a sociálních věcí. Vznikla tak řada doporučení – například vytvořit strategii prevence duševního zdraví, zavést více flexibilních úvazků nebo podpořit spolky v obcích.